Σημαντική υποχώρηση στο 2,3% σημείωσε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Στον αντίποδα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 2,6% ετησίως από το 2,4% τον Απρίλιο, πάνω από τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση το 2024 και απομακρύνει το ενδεχόμενο επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τη μείωση που αναμένεται στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας,  ξεπέρασε ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αυξήθηκε στο 2,9%.

Αναφορικά με τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Αύξηση σε Γερμανία – Γαλλία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε και στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2% υψηλότερα.

Στη Γαλλία, επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού για πρώτο φορά το 2024. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Διαβάστε ακόμη: