Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που την ακρίβεια.

Σχολιάζοντας την πρόταση περί μείωσης ή μηδενισμό του ΦΠΑ από την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2% του ΑΕΠ για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν 45,8 δισ. Αν διαφωνείτε με την κοστολόγηση να πάτε στο γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μια λέξη: χρεοκοπία. Και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Να φύγουμε από τον λαϊκισμό. Το πάθημα να γίνει μάθημα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που φυλακίζουν μυαλά».

«Θα επιμείνουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, το πρόβλημα δεν τελείωσε. Η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται μόνο στην μείωση του πληθωρισμού αλλά και στη μείωση των τιμών», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ανάφερε ότι «εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Εγκαινιάσαμε την εκστρατεία μείωσης 5% στις τιμές προϊόντων καθημερινής χρήσης».

«Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον αρχηγό σας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Μην τα επαναλαμβάνει γιατί είναι σαν να διαφημίζει τις δικές μας πολιτικές. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και το αποτέλεσμα είναι κανείς να μην παραπονιέται για τις τιμές του ρεύματος επειδή οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλά να είμαστε και θα δούμε το 2027 πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να δούμε αν υλοποιήσαμε την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τις συνεχείς διακοπές της, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Θα μείνω και θα σας αντιμετωπίσω με καρδούλα στο τέλος».

«Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ελάτε να τη συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής.

Να θυμίσουμε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής.

Επειδή σπεύδετε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίψετε ευθύνες σε άλλους να θυμίσω ότι από το 2015 έως το 2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κράταγαν ομπρέλες. Έφεραν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης», ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθως, είπε: «Δεύτερος μύθος ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Εδώ και μια 10ετια ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στοίχισε το 30% του ΑΕΠ

Όλα αυτά με ένα ρεκόρ επενδύσεων και με 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, αυτά συγκροτούν ένα ανάχωμα. Μπορεί να ακούγονται μακρινά σε έναν συνταξιούχο ή μια οικογένεια που επηρεάζεται στο παρών. Όσο αυξάνονται οι επενδύσεις, η ανάπτυξη τρέχει με υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο μειώνονται τα κόστη και δημιουργείται μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε, είναι ότι υλοποιείται η πολιτική για αύξηση των μισθών και μείωση των φόρων. Ο μέσος μισθός είναι 1.300 ευρώ και θα πάει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Πότε δόθηκαν αυξήσεις για πρώτη φορά στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια; Αυτή η κυβέρνηση. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και θα τον πάμε στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της 4ετιας. Είναι ένα ανάχωμα».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά».

«Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού επέβαλε ένα πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν το ζητάει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες επτά χώρες.

Οι κολοσσοί δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς για να κρατούν υψηλές τιμές, ούτε και να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να κρατούν δεσπόζουσα θέση. Είναι μια κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στερεί από μέρος των ευρωπαίων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η ριζική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις που θα μείνουν. Δεν εξωραΐζω καμία κατάσταση αλλά να συμφωνήσουμε στα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού. Υπήρχε μια περίοδος το 2022 που ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν είχαμε υψηλές τιμές σε ρεύμα και αέριο. Υπήρχε μια περίοδος που είχαμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν εφαρμόσαμε μέτρα για το ρεύμα και ακολουθεί μια τρίτη φάση που ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

«Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακρίβεια που χρειάζεται ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και για αυτό εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένων μέτρων για τους ευάλωτους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: