Εντείνεται η δυναμική της αύξησης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων αλλά και των προγραμματισμένων θέσεων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών καθώς προχωράει το 2024, προμηνύοντας σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Εφόσον η δυναμική αυτή συνεχιστεί και δεν υπάρξουν απρόβλεπτα διεθνή ή εγχώρια γεγονότα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών της χώρας ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10% σε σχέση με το 2023, που αποτέλεσε νέα χρονιά-ρεκόρ.

Τόσο ο προγραμματισμός των διαθέσιμων για ταξίδια προς την Ελλάδα αεροπορικών θέσεων, όσο και οι κρατήσεις θέσεων προς την Ελλάδα φέτος εμφανίζονται αυξημένα και μάλιστα ακόμα περισσότερο από ό,τι πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 δείχνει αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμενης σεζόν, από 16,5% πριν από επτά ημέρες. Αυτό προκύπτει από τα συνεχώς ανανεούμενα δεδομένα του «airdata tracker» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο προγραμματισμός θέσεων αφορά πτήσεις έως και τον ερχόμενο Μάρτιο. Κάτι που σημαίνει πως αρχίζει να επιτυγχάνεται ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν πέραν του καλοκαιριού τουλάχιστον προς προορισμούς όπως τα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας που έχουν σε λειτουργία υποδομές φιλοξενίας 12 μήνες τον χρόνο.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις κρατήσεις θέσεων. Δηλαδή εισιτήρια που έχουν ήδη πουληθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για ταξίδια φέτος στην Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι αυτή τη στιγμή αυξημένες κατά 12% σχέση με την ίδια χρονική στιγμή το 2023. Το θέμα αναδείχθηκε από την «Καθημερινή» στην αλλαγή του χρόνου, αλλά τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί περαιτέρω. Ειδικά για τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων κατά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η ενίσχυση της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις στελεχών του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού ομίλου, της TUI, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα οδεύει προς την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ειδικά τα νησιά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ». Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της TUI, Ααγκε Ντούνχαουπτ, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ειδικά η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως παραμένουν κορυφαίοι προορισμοί για τους πελάτες της εταιρείας του, η οποία φέτος θα ξεκινήσει τη σεζόν για την Ελλάδα στις 26 Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά.

Από πού όμως προέρχεται αυτή η αυξημένη ζήτηση; Οι κρατήσεις θέσεων για ταξίδια στην Ελλάδα φέτος είναι αυξημένες κατά 32,4% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 24,6% από την Ιταλία, κατά 18,7% από τη Γερμανία, κατά 10,6% από τη Γαλλία και κατά 10,4% από την Ολλανδία. Ολες δηλαδή οι βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού δείχνουν κρατήσεις αυξημένες κατά περισσότερο από 10%. Παράλληλα, αυξημένες κρατήσεις κατά 6,2% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2023 δίνει τώρα και η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται ότι έχουν προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης αν κρίνει κανείς από τον προγραμματισμό θέσεων που κάνουν. Ετσι, για ταξίδια έως και τον Μάρτιο οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει σε σχέση με πέρυσι τις θέσεις κατά 30,6% από τη Γερμανία, κατά 41,8% από την Ολλανδία, κατά 16,6% από την Ιταλία, κατά 10,1% από τις ΗΠΑ, κατά 3,6% από τη Γαλλία και κατά 2,9% από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέπει να επισημανθεί πάντως πως αντίστοιχη δυναμική αύξησης της ζήτησης εμφανίζει και η Ισπανία (+11,8%), ενώ πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης καταγράφεται, με βάση τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, για την Ιταλία (+18,6%). Πρόκειται για τους δύο βασικούς ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού, σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής βιομηχανίας φιλοξενίας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για το 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δεκάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 19,612 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,4 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες εισπράξεις του συνόλου της χρήσης του 2019 (18,2 δισ.). Οι εκτιμήσεις βλέπουν τις εισπράξεις για ολόκληρο το 2023 να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 20,2-20,3 δισ. ευρώ. Οι δε αφίξεις στο ίδιο διάστημα (δεκάμηνο 2023) ήταν 30,933 εκατ. επισκέπτες. Η πρόβλεψη για το σύνολο του προηγούμενου έτους τοποθετεί τις συνολικές αφίξεις στα επίπεδα των 32 εκατ. επισκεπτών. Και το 2024 ξεκινάει με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση 10%.

Διαβάστε ακόμη: