Με μεγάλες διαφορές και διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας σούβλισαν τον οβελία, επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Σημειώθηκαν μέχρι και μηδενικές τιμές σε πολλές ΑΠΕ ενώ υπήρξε και άνοδος των τιμών και αύξηση των μονάδων αερίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ διέκοψε τις εισαγωγές ηλεκτρισμού στις διεθνείς διασυνδέσεις τα μεσημέρια ως τις 7 Μαΐου για να προστατεύσει το σύστημα.

Παράλληλα υπάρχει ήδη κόντρα για τα τιμολόγια φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας για το 2025.

Πλέον όμως το χρηματιστήριο της ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε σε συνηθισμένους ρυθμούς μετά την μεγάλη έξοδο των ημερών του Πάσχα.

Από τις μηδενικές τιμές για αρκετές ώρες την Κυριακή του Πάσχα, την αρνητική τιμή για μια ώρα την Τρίτη 7 Μαίου, στη συνέχεια οι μονάδες αερίου μετά από αρκετό καιρό να ξεπερνούν την παραγωγή των ΑΠΕ.

Η άνοδος των τιμών στο ενεργειακό χρηματιστήριο ξεκίνησε από τη Δευτέρα 6 Μαίου, ενώ είχε προηγηθεί σημαντική πτώση τις ημέρες των εορτών.

Η εικόνα της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα ήταν:

Τη Μεγάλη Παρασκευή για 5 ώρες από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι είχαμε μηδενική τιμή, με το μέσο όρο της ημέρας να διαμορφώνεται στα 59,16 ευρώ/MWh. Στο μείγμα παραγωγής οι ΑΠΕ είχαν 61,33% και τα φυσικά αέρια 22,76%, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν το 7,62%.

Το Μεγάλο Σάββατο ανέβηκε 17,55% η τιμή στα 69,54 ευρώ/MWh με την ελάχιστη τιμή να είναι στα 7 ευρώ/MWh για μία ώρα (στις 2 το μεσημέρι). Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα είχαμε 60,61% ΑΠΕ, 25,15% φυσικά αέρια και 5,57% εισαγωγές.

Την Κυριακή του Πάσχα είχαμε 8 ώρες μηδενική τιμή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, με τη μέση τιμή της ημέρας να πέφτει 28,94% στα 49,42 ευρώ/MWh. Για ακόμη μια ημέρα οι ΑΠΕ είχαν μερίδιο άνω του 60% στο 62,97% με τα φυσικά αέρια να έχουν μερίδιο 20,4% και τις εισαγωγές στο 6,29%.

Τη Δευτέρα του Πάσχα έπεσε σημαντικά η παραγωγή των ΑΠΕ με το μερίδιό τους να φτάνει το 45,06% όταν τα αέρια είχαν μερίδιο 34,46%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η μέση τιμή στα 84,27 ευρώ/MWh (70,53%).

Η άνοδος της τιμής συνεχίστηκε την Τρίτη του Πάσχα, όταν διαμορφώθηκε στα 91,09 ευρώ/MWh καθώς για ακόμη μια ημέρα το μερίδιο των ΑΠΕ παρέμεινε χαμηλά στο 41,51%. Αντίστοιχα οι μονάδες αερίου είχαν μερίδιο 40,04% και οι εισαγωγές 10,95%. Ωστόσο καταγράφηκε για μια ώρα και αρνητική τιμή. Στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε -0,01 ευρώ/MWh.

Την Τετάρτη του Πάσχα είχαμε μικρή μείωση της τιμής στα 89,4 ευρώ/MWh (1,86%). Για πρώτη φορά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, οι μονάδες αερίου αναμένεται να έχουν σήμερα μεγαλύτερο μέριδιο από τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα τα αέρια θα έχουν μερίδιο 42,04% και οι ΑΠΕ 36,27%, ενώ οι εισαγωγές θα καλύψουν το 14%.

ΔΕΣΦΑ: Σε ΔΕΠΑ, Μυτιληναίο και ΜΕΤ τα πρώτα 18 slots της Ρεβυθούσας

Η κόντρα για τα τιμολόγια αερίου της Ρεβυθούσας

Εν τω μεταξύ, η κόντρα για τα τιμολόγια της Ρεβυθούσας για το 2025 καλά κρατεί.

Μεγάλη διάσταση απόψεων ως προς το ποσοστό διασποράς του κόστους της Ρεβυθούσας για το 2025 υιοθετούν ΔΕΣΦΑ και ΡΑΑΕΥ.

Ο Διαχειριστής τεκμηριώνει την ανάγκη για διατήρηση του ποσοστού κοινωνικοποίησης στο 50% και η Ρυθμιστική Αρχή εμμένει στο 0% που προβλέπει η απόφαση για την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για την Ρυθμιστική Περίοδο 2024-2027.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, καλείται να εγκρίνει τα νέα τιμολόγια χρήσης της Ρεβυθούσας μέχρι την πρώτη Τρίτη του μήνα Ιουλίου, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες για την νέα χρονιά.

«Ο ΔΕΣΦΑ υπέβαλε πρόταση στην Ρυθμιστική Αρχή όπου προβλέπει την διατήρηση του ποσοστού κοινωνικοποίησης στο 50%, ως ισχύει και σήμερα. Μάλιστα, προχώρησε και σε σχετική μελέτη που υπέβαλε μαζί με την πρόταση και με την οποία τεκμηριώνει την άποψή του να παραμείνει το ποσοστό κοινωνικοποίησης στο 50%» μας λένε πηγές του ΥΠΕΝ.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Αρχή, απορρίπτει την διατήρηση του ποσοστού στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να απομειωθεί στο 0% βάσει των όσων προβλέπει η απόφαση έγκρισης του επιτρεπόμενου εσόδου για την Ρυθμιστική Περίοδο 2024-2027.

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Για τα υπόλοιπα έτη της Ρυθμιστικής Περιόδου, ήτοι 2025-2027, το ποσοστό Διασποράς ΥΦΑ ισούται με 0%». Σε αυτή την κατεύθυνση η Αρχή έχει ζητήσει νέα πρόταση από τον Διαχειριστή, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να εκκινήσουν εκ νέου οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα.

Φυσικό αέριο: Υποτονική η αντίδραση στην επίθεση του Ιράν – Σταθερές οι τιμές στην Ευρώπη

Το σκεπτικό της ΡΑΑΕΥ

Στη ΡΑΑΕΥ λένε ότι η χρήση της υποδομής, όπως αναλύεται και στη σχετική απόφαση μέχρι και το 2024, εξασφαλίζει επαρκώς τα έσοδα της και επομένως δεν προκύπτει «επί του παρόντος κίνδυνος μη ανάκτησης του κόστους της χωρίς κοινωνικοποίηση».

Στη περίπτωση δε που υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, η απόφαση προβλέπει την δυνατότητα ex post κοινωνικοποίησης μέρους ή του συνόλου της υποδομής. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΔΕΣΦΑ καλείται να υποβάλει νέα πρόταση μεθοδολογίας, συνοδευόμενη από τεκμηριωμένη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα κριτήρια:

α) ποσοτικοποίηση του οφέλους της υποδομής για την εγχώρια ή/και την περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου βάσει των κριτηρίων του νόμου,
β) τη δυνατότητα ανάκτησης του κόστους της εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, λαμβανομένου ιδίως υπόψη του πρόσφατου και εκτιμώμενου βαθμού χρησιμοποίησής της,
γ) τεκμηρίωση περί της μη στρέβλωσης του ανταγωνισμού μεταξύ χρηστών ή πηγών φυσικού αερίου και ειδικότερα τυχόν επίπτωση σε άλλες υποδομές,
δ) προσδιορισμό των Σημείων Εξόδου του ΕΣΜΦΑ από τα οποία είναι εύλογο να ανακτηθεί τυχόν κοινωνικοποίηση,
και ε) να μην αφαιρεί το κίνητρο από τον Διαχειριστή για συνετή διαχείριση και ελαχιστοποίηση του κόστους της υποδομής.

ΔΕΣΦΑ: Νέα πρωτοβουλία για ανάπτυξη συνεργασιών με startups, παν/μια και ερευνητικούς φορείς

Το σκεπτικό του ΔΕΣΦΑ

Από το ΔΕΣΦΑ λένε ότι μια απομείωση του ποσοστού κοινωνικοποίησης του κόστους για τη Ρεβυθούσα στο 0% θα σημάνει αφενός διπλασιασμό των τιμολογίων κι αφετέρου θα διαταράξει την αγορά καθώς περιορίζει την ορατότητα για τους χρήστες.

Η βέλτιστη πρακτική είναι «κάποιος που χρησιμοποιεί το σύστημα φέτος, να το πληρώνει αναλόγως», σημειώνεται χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί το μη ανακτημένο κόστος να μεταφέρεται ex post στους χρήστες της επόμενης χρονιάς.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το θέμα της κοινωνικοποίησης της Ρεβυθούσας έχει απασχολήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα όργανα της Κομισιόν που δείχνουν να ασπάζονται την προσέγγιση της κοινωνικοποίησης στα υφιστάμενα επίπεδα, αναγνωρίζοντας την σημασία της.

Αναφορικά με τα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού προς άλλες αντίστοιχες υποδομές, πηγές του ΔΕΣΦΑ προσθέτουν ότι καταπίπτουν, δεδομένου ότι το μεν FSRU της Αλεξανδρούπολης έχει δεσμεύσει το σύνολο της δυναμικότητάς του και το δε άλλο project «Διώρυγα Gas» βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού κι ανάπτυξης, δίχως να έχει ληφθεί η Τελική Επενδυτική Απόφαση.

«Έτσι δεν τεκμαίρεται ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, προσμετρώντας ότι η ίδια η Ρεβυθούσα εν γένει δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις υπόλοιπες υποδομές, δεδομένης της θέσης που καταλαμβάνει στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου» μας λένε από το ΔΕΣΦΑ.

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Γιατί ο ΑΔΜΗΕ διέκοψε τις εισαγωγές ρεύματος τις γιορτές

Ο ΑΔΜΗΕ διέκοψε τις εισαγωγές ηλεκτρισμού στις διεθνείς διασυνδέσεις τα μεσημέρια ως τις 7 Μαΐου για να προστατεύσει το σύστημα

Η δυναμικότητα κόπηκε στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, όπως λένε στον ΑΔΜΗΕ.

Η διακοπή αφορούσε μόνο τις εισαγωγές και εκτεινόταν από τις 3 ως τις 7 Μαΐου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή.

Η διασύνδεση με Βουλγαρία θα έχει δυναμικότητα στα 100 μεγαβάτ για δύο πρωινές ώρες και 250 μεγαβάτ από τις 4 ως τις 5 το απόγευμα, ενώ τις υπόλοιπες θα είναι μηδέν.

Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν στην περίπτωση της Αλβανίας, ενώ οι διασυνδέσεις με Β. Μακεδονία, Ιταλία και Τουρκία θα είναι στο μηδέν από τις οκτώ το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του διαχειριστή έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ΑΠΕ αναγκάζονται να δεχτούν υψηλές περικοπές που ήδη το 2024 έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα όλου του 2023.

Τέλος, τη Μεγάλη Παρασκευή στην προημερήσια αγορά προβλέπονται πέντε ώρες με σχεδόν μηδενική τιμή, ενώ οι ΑΠΕ έχουν ποσοστό κοντά στο 63%.

Διαβάστε ακόμη: