Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τις 10 πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, το νομοσχέδιο προχωράει με ταχύτατες διαδικασίες και θα κατατεθεί μέσα στον μήνα στη Βουλή.Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την φοροδιαφυγή που καταγράφεται στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς μετατίθενται για αργότερα. Ψηλά στην ατζέντα είναι η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και η υποχρεωτική επέκταση τους σε όλα τα επαγγέλματα αλλά και η καθιέρωση ψηφιακών παραστατικών στη διακίνηση αγαθών.

Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (αφορά 450.000 περίπου επιχειρήσεις).

Καθίστανται μέσα στο 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA).

Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς.

Θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ.

Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων θεσμοθετείται συνδυασμός παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.

Τι ισχύει για τις φορολογικές υποθέσεις πριν παραγραφούν

Εντωμεταξύ, ραβασάκια με φόρους και πρόστιμα από παλαιές υποθέσεις, οι οποίες εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας αποστέλλει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους για να προλάβει την παραγραφή τους στο τέλος του έτους.Η φορολογική διοίκηση έχει διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στα Ελεγκτικά κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης πριν από το τέλος του 2023, προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Οι ειδοποιήσεις αφορούν σε συνταξιούχους και εργαζόμενους με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, το Δημόσιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να προχωράει σε φορολογικούς ελέγχους και μετά το πέρας της πενταετίαςΣύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφόσον εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή έρχονται εις γνώσιν της εφορίας νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος αλλά από τα οποία προκύπτει φορολογική οφειλή, ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται κατά ένα έτος από τη λήξη της πενταετίας.

Επιπλέον έσοδα 2 δισ. κάθε χρόνο έως το 2026, ο στόχος της κυβέρνησης

ΑΑΔΕ: Αρχίζει η καταγραφή των POS

Διαβάστε ακόμη: