Μετά τις περσινές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στη Βόρεια Εύβοια, τις οποίες υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό το τοπικό κοινό, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα «Oι γέφυρες της μουσικής», ένας θεσμός που στοχεύει στην πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής. Ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος είναι το Φεστιβάλ «Ο Ιούλιος των τραγουδιών» (15-29 Ιουλίου) που πραγματοποιείται στη Λίμνη Ευβοίας, στην Αγία Άννα και στο Πευκί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ ανοίγει με τον Μανώλη Μητσιά και τη συναυλία «50 χρόνια χρυσάφι», το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 21:30 στη Λίμνη Ευβοίας (είσοδος ελεύθερη). Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά, η οποία είναι αφιερωμένη στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, ο κορυφαίος ερμηνευτής, με την ευγένεια και το σπάνιο ήθος του, θα ξεδιπλώσει στο κοινό τη σπουδαία του διαδρομή.

Στο μουσικό του οδοιπορικό, ο Μανώλης Μητσιάς και η ορχήστρα του θα σταθούν σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες των 50 ετών της καλλιτεχνικής του πορείας που σημάδεψαν το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, σε εμβληματικές στιγμές της μουσικής μας όπως τις «ζωγράφισε» ο ίδιος με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής του. Θα μοιραστεί μαζί μας της δικής του «Γης το χρυσάφι». Θα μας τραγουδήσει για τη «Μικρή Ραλλού», για τον «Γιάννη τον φονιά» και θα μας πάει μέχρι την «Ελευσίνα». Θα μας θυμίσει τραγούδια που ρίζωσαν στις ψυχές όλων μας, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμου Μούτση, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων συνθετών μας. Τραγούδια γραμμένα πάνω σε στίχους και ποίηση Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχει αναλάβει ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (ηλεκτρικό μπάσο).

Το σχέδιο «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια- Οι γέφυρες της μουσικής» χρηματοδοτείται ειδικά από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Αυτό το καλοκαίρι, εκτός από τον Μανώλη Μητσιά, κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και στους επισκέπτες της θα βρεθούν δύο αγαπημένες ερμηνεύτριες, η Ελένη Τσαλιγοπούλου (22.07) και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (29.07).

«Φωνές του φθινοπωρινού δάσους»

Μετά το καλοκαίρι, το Μέγαρο θα συνεχίσει να είναι παρόν στη Βόρεια Εύβοια με τις «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους» (15-30 Οκτωβρίου), παραμένοντας σταθερό στην πεποίθηση ότι, όταν οι επισκέπτες φεύγουν, οι κάτοικοι των απομονωμένων χωριών και περιοχών έχουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη του πολιτισμού και της ζωντανής μουσικής. Σε ένα καφενείο, σε μια πλατεία, σε ένα σχολείο, γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα συναντήσουν το τοπικό κοινό και θα τραγουδήσουν με μικρά ευέλικτα σχήματα. Στο φθινοπωρινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου, που θα φιλοξενηθεί στις Γούβες, στις Ροβιές και στο Μαντούδι, συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η αγαπητή στην Εύβοια τραγουδίστρια Χριστίνα Μπελμέζου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023)

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας με περιορισμένη δυνατότητα διοργάνωσης βιωματικών μουσικών δράσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Φέτος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου θα πραγματοποιηθούν στο Πευκί, στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα.

Αυτό το φθινόπωρο, τα νεαρά μέλη της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Ηλιάδη, θα συναντηθούν με παιδιά από σχολεία της Βόρειας Εύβοιας. Θα τους παρουσιάσουν τα μουσικά όργανα, θα τα εισαγάγουν στις έννοιες της ενορχήστρωσης και θα τους προτείνουν μια μουσική διαδρομή αντίστροφα στον χρόνο με πολύ χιούμορ και κατανοητά μουσικά παραδείγματα, πέρα από τα ακαδημαϊκά στερεότυπα.

Τέλος, τα παιδιά θα απολαύσουν την προβολή της αριστουργηματικής κωμωδίας «Ο Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Η προβολή συνδυάζεται με βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο ο γνωστός πιανίστας και συνθέτης θα μυήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα μυστικά της κινηματογραφικής μουσικής και της σχέσης μουσικής-εικόνας μέσω της χρήσης απλών φορητών οργάνων από τα παιδιά, όπως κρουστών, κιθάρας, ακορντεόν, αυτοσχέδιων οργάνων κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα