Κάθε επενδυτής θέλει ένα χαρτοφυλάκιο που θα παράγει αποδόσεις, αλλά η εύρεση των κατάλληλων μετοχών για αυτό είναι πάντα μια πρόκληση.

Ο Γουίλιαμ Χένρυ “Μπιλ” Γκέιτς Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και επενδυτής «φιγουράρει» κάθε χρονιά στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Οι κινήσεις που κάνει, βέβαια, για να αυξάνει την προσωπική του περιουσία μόνο τυχαίες δεν είναι σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς γι’ αυτό και σε ένα ανοδικό κύκλο όπως σε αυτόν τον οποίο βρίσκονται οι περισσότερες αγορές παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να μην του φέρει… ακόμη περισσότερα.

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει βγάλει 1 δισεκατομμύρια δολάρια στις μεγαλύτερες επενδύσεις του στις μετοχές των ΗΠΑ από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα καθώς ορισμένες μετοχές εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του κατέχοντας μεγάλα μερίδια έχουν σημειώσει άνοδο ρεκόρ.

Bill Gates: Όσοι γεννηθούν σε 20 χρόνια θα ζήσουν καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν

Η Cascade Investment το επενδυτικό όχημα

Πιο συγκεκριμένα, η Cascade Investment το επενδυτικό όχημα του Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft κατέχει περίπου το 35% της Republic Services RSG, το 21% της AutoNation AN, το 11% της Ecolab ECL και περίπου 7% του Deere DE.

Αυτές οι επενδύσεις καθιστούν τον επιχειρηματία τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας απορριμμάτων και ανακύκλωσης Republic Services, του αντιπροσώπου αυτοκινήτων AutoNation, Ecolab —παρόχου προϊόντων και υπηρεσιών επεξεργασίας νερού, υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων— και της εταιρείας κατασκευής βαρέων οχημάτων Deere.

Η Cascade κατέχει 110 εκατομμύρια μετοχές της Republic Services, 9,9 εκατομμύρια μετοχές της AutoNation, 31,1 εκατομμύρια μετοχές της Ecolab και 20 εκατομμύρια μετοχές της Deere.

Ο Γκέιτς κατέχει επίσης άλλα 5,2 εκατομμύρια μετοχές της Ecolab και 3,9 εκατομμύρια μετοχές της Deere μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation Trust, αλλά μόνο οι θέσεις της Cascade τον τοποθετούν στο βάθρο ως μεγαλύτερος μέτοχος στις παραπάνω εταιρείες.

Στην πραγματικότητα, οι θέσεις της Cascade σε αυτές τις τέσσερις εταιρείες αυξήθηκαν κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Εξαιρουμένης της επένδυσης στη μετοχή της Deere, τη μοναδική που υποχώρησε το 2023, οι επενδύσεις της Cascade σε Republic Services, Auto Nation και Ecolab αυξήθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μακροπρόθεσμες επενδύσεις

«Όλες οι παραπάνω επιλογές στο χαρτοφυλάκιο του fund αντικατοπτρίζουν την υπομονετική και θεμελιώδη προσέγγιση της Cascade στη μακροπρόθεσμη επένδυση αξίας», δήλωσε ο Διευθυντής Επενδύσεων της Cascade Asset Management Michael Larson.

Το Cascade Asset επιβλέπει την Cascade Investment και το Bill & Melinda Gates Foundation Trust. «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, αλλά παραμένουμε θετικοί σχετικά με τις προοπτικές αυτών των εταιρειών, δεδομένων των υποκείμενων επιχειρηματικών μοντέλων και της αποδεδειγμένης δύναμης των ομάδων διαχείρισης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η μετοχή της Republic Services σημείωσε άνοδο της τάξης του 19% στα 153,17 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023 και σημείωσε ενδοσυνεδριακά υψηλό ρεκόρ στα 153,39 δολάρια την τελευταία ημέρα εκείνης της περιόδου, στις 30 Ιουνίου. Η θέση της Cascade στη μετοχή εκτινάχθηκε στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο σε 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επένδυση της Cascade στην μετοχή της AutoNation αυξήθηκε σε αξία 566 εκατομμυρίων δολαρίων στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η μετοχή εκτινάχθηκε στο ταμπλό κατά 53% φθάνοντας στα 164,61 δολάρια.

Η μετοχή της AutoNation σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ στα 166,27 δολάρια στις 29 Ιουνίου. Παράλληλα, η μετοχή της Ecolab σημείωσε άνοδο κατά 28% στα 186,69 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023 και άγγιξε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 187,45 δολαρίων στις 30 Ιουνίου, επίπεδο που είχε «γράψει» για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επένδυση της Cascade Ecolab έκλεισε τον Ιούνιο με αποτίμηση 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο μισό του έτους. Την ίδια ώρα ο τίτλος της Deere υποχώρησε κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του έτους για να κλείσει στα 405,19 δολάρια και η επένδυση της Cascade στις μετοχές υποχώρησε 466 εκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η υποαπόδοση της Deere το 2023 ακολουθεί μια άνοδο 25% το 2022.

Διαβάστε περισσότερα