Με μικρό discount σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής χθες Παρασκευή εκτιμάται ότι θα γίνει το placement της Εθνικής τράπεζας που ξεκινά εκτός απροόπτου την Δευτέρα. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών (wall crossing) με επενδυτές που ολοκλήρωσε ο σύμβουλος διάθεσης, η JP Morgan, την Παρασκευή, βάσει των οποίων θα κριθεί το εύρος τιμής που θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ που θα συνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου.

Το discount εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 5% με προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο – κοντά στο 3% – προσδιορίζοντας το εύρος της τιμής διάθεσης μεταξύ 7,40 έως και 7,60 ευρώ ανά μετοχή. Στο εύρος αυτό φαίνεται ότι συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση από επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διεθνή προσφορά, η οποία θα καθορίσει και την τελική τιμή βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί το placement.

Χθες πάντως η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 7,84 ευρώ μετά από διαδοχικά ανοδικά σερί από την αρχή της εβδομάδας, που ενίσχυσαν την τιμή της μετοχής.

Το οριστικό εύρος τιμής που θα αποφασίσει το Ταμείο αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας και δεν αποκλείεται να αυξηθεί προκειμένου να ωθήσει την τιμή διάθεσης προς τα πάνω, με στόχο να καλυφθεί από το ελληνικό βιβλίο, που θα αντιπροσωπεύει το 15% τουλάχιστον της δημόσιας πρότασης. Με δεδομένο ότι η τελική τιμή θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο είναι πιθανό να επιλεγεί το ποσοστό που θα διατεθεί μέσω της ελληνικής πρότασης να αυξηθεί έως και το 20% προκειμένου να περιοριστεί το discount που θα προκύψει από την διεθνή δημόσια πρόταση. Σε ότι αφορά το ελληνικό βιβλίο αυτό φαίνεται ότι θα είναι ενιαίο για ιδιώτες επενδυτές και φυσικά πρόσωπα, χωρίς δηλαδή εκ των προτέρων ξεχωριστή κατανομή

Με βάση αυτές τις παραδοχές αυτές το τελικό ποσοστό διάθεσης φαίνεται ότι κλειδώνει στο 10%, χωρίς περαιτέρω upsize, δηλαδή την διάθεση +2% ακόμη. Θα διατεθούν συνολικά 91.471.515 μετοχές (το ΤΧΣ ελέγχει 167,9 εκατ. μετοχές) και τα έσοδα του δημοσίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ και θα προσεγγίσουν ίσως και τα 700 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική που θα διαμορφωθεί. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: