Με κατάρρευση απειλείται η αγορά ισλαμικών ομολόγων, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων 1 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκδοση ισλαμικών ομολόγων, γνωστών ως sukuk, ενδέχεται να παγώσει λόγω ενός νέου και αμφιλεγόμενου συνόλου προτάσεων από θρησκευτικούς  ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών.

Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των ισλαμικών ομολόγων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα μπορούσε να διαλυθεί εξαιτίας αυτών των σχεδίων.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη  του μουσουλμανικού τόξου αναμένουν την έκβαση της διαβούλευσης που διεξάγει ο Οργανισμός Λογιστικής και Ελέγχου Ισλαμικών Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων (AAOIFI), ο κύριος οργανισμός θέσπισης προτύπων για τον κλάδο. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι προτάσεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή, που θα προσθέσει νομική πολυπλοκότητα και θα αυξήσει το κόστος συναλλαγών των ισλαμικών ομολόγων.

«Θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος», δήλωσε ο Ρεζά Μπακίρ, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν και διευθυντής στις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κρατικά χρέη στην Alvarez & Marsal.

Ραγδαία ανάπτυξη

Τα sukuk προσφέρουν έναν τρόπο να παρακαμφθεί η ισλαμική απαγόρευση συμμετοχής σε συναλλαγές που περιλαμβάνουν τόκο. Αντί για έναν σταθερό κουπόνι, ένα περιουσιακό στοιχείο του δανειζόμενου μεταφέρεται σε ένα ανεξάρτητο καταπίστευμα, το οποίο στη συνέχεια πληρώνει στους επενδυτές ένα προκαθορισμένο εισόδημα (σημ. μτφ. Η ισλαμική θρησκεία απαγορεύει τον τόκο, κάτι που συνέβαινε και με τη χριστιανική, μέχρι την εμφάνιση και επιβολή του προτεσταντισμού. Από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τοκοφόρες συναλλαγές επέτρεπε μόνο ο ιουδαϊσμός, εξού και ο σημαντικός ρόλος -ιστορικά- στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της εβραϊκής διασποράς).

Η αγορά αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί ραγδαία, με την έκδοση νέων sukuk να αναμένεται να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την S&P Global. Η έκδοση sukuk σε ξένα νομίσματα έχει αυξηθεί κατά 24% τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι δανειολήπτες επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η ισλαμική νομολογία επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες και δεν υπάρχει ένα ενιαίο, καθολικά αποδεκτό σύνολο κανόνων. Ο AAOIFI παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες βασισμένες στη συναίνεση 21 ανώτερων μελετητών του ισλαμικού δικαίου και της χρηματοοικονομικής.

Προειδοποιήσεις

Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global και Moody’s προειδοποιούν ότι η πρόταση του AAOIFI μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές — είτε προσωρινά είτε μόνιμα — καθώς οι νέες δομές των sukuk δεν θα μοιάζουν πλέον με τα συμβατικά ομόλογα. Η Moody’s προειδοποίησε επίσης ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει «σημαντικά» την έκδοση sukuk το 2025, εάν εφαρμοστεί στη σημερινή της μορφή. Η Fitch δήλωσε ότι μια περαιτέρω στροφή προς μια ημι-μετοχική δομή θα μπορούσε να καταστήσει τα sukuk μη αξιολογήσιμα.

Η Σαουδική Αραβία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εκδότης sukuk, έχοντας προσελκύσει ξένες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου Vision 2030 του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τα ισλαμικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της συνολικής έκδοσης χρέους της χώρας, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Dealogic.

Διαβάστε ακόμη: