ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ιατρική συνταγή όλα τα φάρμακα – Θα δημιουργηθεί πανικός και χάος στην αγορά

Πρωτοφανής απόφαση λένε οι φαρμακοποιοί – Τι θα συμβεί με τις πωλήσεις φαρμάκων από σούπερ μαρκετ ;

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγείται πλέον μία σειρά από φάρμακα ευρείας κατανάλωσης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ελλείψεις στα φαρμακεία.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι γίνεται σε μια εμφανή προσπάθεια κυβέρνησης και φορέων να εξομαλύνουν την κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου λόγω των σημαντικών ελλείψεων δεκάδων σκευασμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως η απόφαση αυτή φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει: Όπως τονίζουν παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου μεταθέτει το όλο πρόβλημα στους γιατρούς , δημιουργώντας συνθήκες «πανικού» στο καταναλωτικό κοινό που θα σπεύσει να συνταγογραφήσει ακόμη και ένα αντιπυρετικό φάρμακο με δραστική ουσία την παρακεταμόλη ή ένα απλό αντιβηχικό .

Πρόκειται για σκευάσματα που όπως σε όλη την Ευρώπη , μπορούν να πωλούνται από σούπερ μάρκετ και επομένως το ερώτημα που τίθεται αν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ θα ζητούνται οι ιατρικές συνταγές ! Προφανώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει, απλά επισημαίνεται ως ένδειξη της επιπολαιότητας με την οποία ελήφθη η σχετική απόφαση.

Όπως έγινε γνωστό όλα τα αντιπυρετικά και αντιβηχικά φάρμακα θα διατίθενται πλέον μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και αφού προηγουμένως τα έχει εγκρίνει γιατρός. Οι φαρμακευτικές κατηγορίες που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και που πλέον θα διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται τα αντιβιοτικά, δηλαδή με συνταγή, είναι: τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά.

Το μέτρο της διάθεσης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, αποτελεί ωστόσο, ένα από τα 10 νέα μέτρα στα οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με σκοπό την πιο δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου απουσίαζαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες: παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, ενώ λείπουν και αρκετά εισπνεόμενα για πνευμονολογικές παθήσεις.

Σε 76 σκευάσματα, έχει διακοπεί εντελώς η παραγωγή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη. Μεταξύ αυτών είναι και 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η χώρα μας προμηθεύεται από το εξωτερικό 67 ελλειπτικά σκευάσματα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ελληνικό υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Νοέμβριο σε απαγόρευση «παράλληλων» εξαγωγών φαρμάκων, ενώ πρόσφατα έκλεισε και δύο φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνούνταν να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, αλλά και να υποβληθούν σε έλεγχο από τα κλιμάκια του ΕΟΦ.

Διαβάστε ακόμη: