Ως γνωστόν, μετά και από την επίσημη επιστολή του Ελλάκτωρα στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος μπήκε σε φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με Δ. Κούτρα και Wayde Adams, για την πώληση στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρίας «Άκτωρ»!

Ταυτοχρόνως σήμερα το πρωί (Δευτέρα) ο Ελλάκτωρ απέστειλε απαντητική επιστολή στην Ιντρακάτ, όπου σε ευγενικό ύφος ανακοινώνει την απόφαση του να προβεί σε συνομιλίες με Wayde Adams και Κούτρα!

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη αργά το βράδυ η επίσημη πρόταση της Ιντρακάτ προς την Ελλάκτωρ διά μέσω της οποίας εκφραζόταν το ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ακτωρα, η οποία συζητήθηκε στο ΔΣ της Παρασκευής, μιας υπόθεσης που βρισκόταν σε ανεπίσημες προφορικές συζητήσεις εδώ και έναν μήνα, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 όταν και είχε «πέσει» το περίφημο πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών που τρέχουν τους ομίλους!

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχήμα του 80χρονου Δημήτρη Κούτρα, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου συνεταίρου – εργολάβου – νταραβεριτζή του Μπόμπολα που έμεινε ταυτισμένος στην ιστορική μνήμη ως συνώνυμο της Διαπλοκής καθώς και για τους χορούς (ζεϊμπέκικα και χασάπικα) με τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Καραμανλή Γ. Σουφλιά μπροστά στα εργοτάξια των μεγάλων έργων, αλλά και του Κύπριου επιχειρηματία (έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;) της Wayde Adams που υποτίθεται κάνει δουλειές στο Ντουμπάϊ, αποκτά ισχυρό προβάδισμα!

Ασφαλώς και διαπραγμάτευση δεν σημαίνει οριστικό ντηλ! Διότι θα πρέπει να καταδειχθεί στην πράξη ότι οι δύο μνηστήρες του Ακτωρα, που δεν είχαν 10 εκατ. ευρώ να πάρουν την Δομική Κρήτης, μπορούν να σηκώσουν μια αύξηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ που χρειάζεται ο Ακτωρας, αλλά και να δεχτούν οι πιστώτριες τράπεζες την αλλαγή των εταιρικών εγγυήσεων του Ελλάκτωρα, με εγγυήσεις που θα παράσχει το νέο εταιρικό σχήμα! Και τα ποσά είναι μεγάλα! Εκατοντάδες εκατ. ευρώ!

Το τίμημα ακούγεται ότι είναι 163 εκατ. ευρώ! Όπως μαθαίνω, τα 80 εκατ. αφορούν ποσόν που θα καταβληθεί σε δόσεις και μόλις ένα μέρος αυτού άμεσα σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 80 εκατ. αφορούν ενδοομιλικές υποχρεώσεις που θα καλυφθούν σε διάστημα μιας διετίας!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, είναι σαφές ότι η προτίμηση του κοινοπρακτικού σχήματος Wayde Adams – Κούτρα, δεν έγινε για λόγους τιμήματος, αλλά για άλλους λόγους, πιθανότατα επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας ή ακόμη επειδή είχε καταγραφεί στις προσωπικές μνήμες το ζήτημα της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο του Ελλάκτωρα, που έληξε με την παρέμβαση των Βαρδινογιάννηδων που αγόρασαν πολύ ψηλά, κοντά στα 1,80 ευρώ, το 30% των μετοχών του Ελλάκτωρα από Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδες!

Από την πλευρά του Ελλάκτωρα διαρρέεται ότι η Ιντρακάτ δεν επελέγη για δύο λόγους:

Πρώτον επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς ο Άκτωρ έχει υψηλό ανεκτέλεστο και μια πιθανή εξαγορά ίσως ήγειρε ζήτημα δεσπόζουσας θέσης!

Δεύτερον, διότι μια πώληση (του Ακτωρα στην προκειμένη περίπτωση) θα ενίσχυε έναν ισχυρό ανταγωνιστή στον τομέα των Παραχωρήσεων, με πρώτη την Αττική οδό, όπου ο Ελλάκτωρ δίνει βαρύνουσα σημασία μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, με κυρίαρχο τον διαγωνισμό για την Αττική οδό!

Ωστόσο το ζήτημα της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής οδού είναι ασαφές, όπως ασαφές είναι ακόμη με ποιο σχήμα θα κατέβει τελικά ο Ελλάκτωρ στον διαγωνισμό!

Υπό αυτή την οπτική γωνία είναι σαφές πως ο αποκλεισμός της Ιντρακάτ έγινε για άλλους λόγους, πιο βαθείς και ευρύτερα επιχειρηματικούς και όχι με την στενή έννοια!

Οι ίδιες πηγές από τον Ελλάκτωρα είναι κατηγορηματικές ότι η απόρριψη της πρότασης της Ιντρακάτ έγινε μετά από απόφαση τόσο του Ολλανδού Χόλτερμαν, όσο και του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Και το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν θέλουν να ενισχύσουν με την πώληση ενός δικού τους περιουσιακού στοιχείου, την τριάδα Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη, τριών νέων παικτών που μπήκαν σφήνα στην αγορά και με την παρουσία τους ανατρέπουν κεκτημένα, ισορροπίες και μερίδια επιχειρηματικής – και όχι μόνο- εξουσίας!

Διαβάστε ακόμη: