Ολοένα και με πιο γοργούς ρυθμούς… τρέχουν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες. Οπως ανακοινώθηκε, η Ολλανδία απέλασε 17 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ το Βέλγιο 21.

Σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, οι 21 Ρώσοι διπλωμάτες κρίθηκαν ανεπιθύμητοι στη χώρα, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία και για απειλή της ασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι μόλις την Δευτέρα, η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε στην απέλαση πέντε Ρώσων διπλωματών. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, “προσεκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντίκιν και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία πέντε υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται persona non grata”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, οι πέντε Ρώσοι διπλωμάτες που θα απελαθούν προέβαιναν σε δραστηριότητες αντίθετες προς τη Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και ως εκ τούτου πρέπει να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ημερών.

Εδώ να επισημάνουμε ότι η Βουλγαρία έχει απελάσει ήδη δύο φορές μέσα στον Μάρτιο Ρώσους διπλωμάτες, για την ακρίβεια συνολικά δώδεκα. Η Βουλγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ που έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε απελάσει οκτώ άλλους Ρώσους διπλωμάτες με την υποψία κατασκοπείας τον Οκτώβριο του 2019.

Κάτι αντίστοιχο, επίσης, μέσα στον Μάρτιο, είχαν κάνει νωρίτερα και Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, οι οποίες απέλασαν συνολικά δέκα Ρώσους διπλωμάτες.

Η Λετονία απέλασε τέσσερις διπλωμάτες σε μια κίνηση συντονισμού “σε σχέση με δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα και οι οποίες σχετίζονται με την εν εξελίξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, έγραψε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Εντγκαρς Ρινκιέβιτς σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι απέλασε διπλωμάτες επειδή “ευθέως και με ενεργό τρόπο υπονόμευσαν την ασφάλεια της Εσθονίας και έκαναν προπαγάνδα που δικαιολογούσε την στρατιωτική δράση της Ρωσίας”.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις στις οποίες προέβη έγιναν “σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία”.

Επίσης, η Σλοβακία απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες, ενώ πέρσι τέτοια εποχή πάνω κάτω η Τσεχία έδωσε εντολή απέλασης σε 18 Ρώσους για “κατασκοπεία”. Η Τσεχία απέλασε με τη σειρά της την Τρίτη ένα μέλος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας στην Πράγα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Από το πρόσωπο αυτό «ζητήθηκε να φύγει από την Τσεχία εντός 72 ωρών. Σε συνεργασία με τους Συμμάχους μας, μειώνουμε την παρουσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.

Λίγες ώρες αργότερα, και η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, καθώς οι δραστηριότητές τους «δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα της διπλωματικής συμπεριφοράς».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Δουβλίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί η απόφαση που αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους να φύγουν από τη χώρα», διευκρίνισε η ιρλανδική διπλωματία σε ένα δελτίο τύπου.

«Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι δραστηριότητές τους δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς», προστίθεται.

Το Δουβλίνο επισημαίνει ότι θέλει «να κρατήσει ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους», κρίνοντας πως αυτό είναι «σημαντικό στο πλαίσιο της μεταφοράς των σθεναρών απόψεών μας σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο θεωρούμε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».