Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα για τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα κορωνοϊού, την έλευση της υποπαραλλαγής «Pirola» στην Ελλάδα αλλά και την κατάσταση στη Θεσσαλία.

H Ματίνα Παγώνη αποκάλυψε ότι το στέλεχος του κορωνοϊού «Pirola» έχει φτάσει και στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι ειδικοί προβληματίζονται καθώς έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις. «Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος “Pirola”, που έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει, γι’ αυτό προβληματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Πλέον ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και οι μεταλλάξεις του και μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας για την αύξηση που υπάρχει στα κρούσματα κορωνοϊού, σημείωσε πως «όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρ’όλο που τα περιμέναμε προς το τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει, μπαίνουμε σε εσωτερικούς χώρους σιγά σιγά, έχουν ξεκινήσει και τα σχολεία. Καταλαβαίνετε ότι η μετάδοση έχει γίνει πολύ πιο εύκολη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Επίσης, σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν νέο εμβολιασμό, που έχει ξεκινήσει από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, η κ. Παγώνη επισήμανε πως «εμείς είμαστε λίγο πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες. Εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό, δεν έχουμε περιοριστεί στους εσωτερικούς χώρους, μόνο τα σχολεία άνοιξαν. Σιγά σιγά όμως, όσο θα κρυώνει ο καιρός, θα έρθει και σε εμάς», ανέφερε αρχικά.

«Προχωρά ο σχεδιασμός για το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού»

Σχετικά με το τι ισχύει με το νέο εμβόλιο, τόνισε πως «το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις. Έχουν ασχοληθεί με αυτό 2-3 εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού, μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει. γι’ αυτό προβληματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Πλέον, ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και οι μεταλλάξεις του και μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια», τόνισε η κ. Παγώνη.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Θεσσαλία, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η κ. Παγώνη σημείωσε πως: «έχουμε καθημερινή επαφή με τους γιατρούς εκεί. Είναι δύσκολα τα πράγματα και έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες. Επειδή ακόμα υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, κάθε μέρα έχουν πάνω από 40 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι εκεί, είναι μέσα στη λάσπη, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τα σπίτια τους και κολλούν αρρώστιες. Έχουμε 4-5 περιστατικά λεπτοσπείρωσης, χρειάζεται προσοχή η περιοχή εκεί, το νερό, και να μην ξεχνούν οι άνθρωποι να φορούν γάντια, γαλότσες και μάσκες. Υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή», επισήμανε η κ. Παγώνη για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα λιμνάζοντα νερά στη Θεσσαλία.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «είναι και πολλοί μεγάλοι άνθρωποι εκεί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, που έχουν προβλήματα, που θέλουν φάρμακα και παρακολούθηση. Και επιπλέον υπάρχουν πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού που δεν έχουν σχέση με τα νερά αλλά με τη συγκέντρωση πολλών ατόμων σε έναν χώρο, όπως σε ένα γυμναστήριο ή ένα σχολείο. Ένας να αρρωστήσει και κολλάνε όλοι. Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους υπεύθυνους στη δημόσια υγεία γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τις παραγγελίες εμβολίων από τη Pfizer

ΠΟΥ: Πιέζει την Κίνα να μοιραστεί στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

Διαβάστε ακόμη: