Σάλος στη Γερμανία μετά τη διαρροή μηνυμάτων του αφεντικού της Bild και τα σχόλια που κάνει για το κλίμα, τους μουσουλμάνους και την Ανατολική Γερμανία.

Ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου ΜΜΕ της Ευρώπης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εμβληματικό του ταμπλόιντ: Πρόκειται για τη γνωστή Bild, προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στη Γερμανία.

Παράλληλα, τροφοδότησε την εφημερίδα με τις προσωπικές του απόψεις, με επιθέσεις κατά του ακτιβισμού για την κλιματική αλλαγή, τα μέτρα για τον κορονοϊό αλλά και την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι εσωτερικές συνομιλίες, τα email και τα γραπτά μηνύματα που δημοσιεύθηκαν από τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, έρχονται σε σύγκρουση με τη δημόσια εικόνα του διευθύνοντος συμβούλου της Axel Springer, Ματίας Ντόπφνερ. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει να φέρει τη «ακομμάτιστη» δημοσιογραφία σε ένα έντονα πολωμένο τοπίο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μέσω της απόκτησης του αγγλόφωνου τίτλου Politico.

Σε ένα από τα μηνύματα που παρατίθενται επί λέξει στην Die Zeit και που χρονολογείται από το 2017, ο Ντόπφνερ λέει: «Είμαι υπέρ της κλιματικής αλλαγής», φαινομενικά υποστηρίζοντας ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός σε περιόδους θερμού κλίματος ήταν πάντα «πιο επιτυχημένος» από ό,τι σε περιόδους ψυχρού κλίματος. «Δεν πρέπει να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή αλλά να προσαρμοστούμε σε αυτήν», όπως σημειώνει.

Τα σχόλια αποτελούν μέρος ενός εκτενέστερου μηνύματος στο οποίο ο Ντόπφνερ συνοψίζει τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική ως «Ελεύθερη Δύση, γάμα τους μισαλλόδοξους μουσουλμάνους και όλους τους άλλους ροφούς».

Έχει 22% στην Axel Springer – Είναι στο ΔΣ του NETFLIX

Mathias Dopfner bild, γερμανια, Axel Springer

Ο Ντόπφνερ, ο οποίος κατέχει μερίδιο 22% στην εταιρεία Axel Springer με έδρα το Βερολίνο και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Netflix, εξέφρασε επανειλημμένα τη δυσπιστία του για τον πληθυσμό των πρώην σοσιαλιστικών κρατών της ανατολικής Γερμανίας. «Οι όσις [σ.α. οι Ανατολικογερμανοί] είναι είτε κομμουνιστές είτε φασίστες. Δεν κάνουν για ενδιάμεσα. Αηδιαστικοί«.

Σε ένα μήνυμα από τον Οκτώβριο του 2019, το κορυφαίο στέλεχος σκέφτεται να γράψει ένα άρθρο για την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στο οποίο ζητά την κατάργηση της επανένωσης και τη μετατροπή της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε «αγροτική και παραγωγική ζώνη με ενιαίες μισθολογικές πληρωμές». «Η μητέρα μου το έλεγε πάντα. Οι όσι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δημοκράτες».

Σε μια δήλωση που ανέβηκε στον εσωτερικό πίνακα μηνυμάτων της Axel Springer την Πέμπτη και είναι σε γνώση του Guardian, ο Ντόπφνερ είπε: «Τα άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν εδώ και τέσσερις δεκαετίες δείχνουν τον τρόπο που σκέφτομαι. Αφήνω τον εαυτό μου να λαμβάνεται υπόψη για κάθε δημοσιευμένη λέξη. Αλλά τα εκτός πλαισίου αποσπάσματα κειμένων δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ο «αληθινός τρόπος σκέψης» μου».

Αναφερόμενος στα αποσπάσματα για την κλιματική αλλαγή, την ανατολική Γερμανία και το Ισλάμ, ο Ντόπφνερ είπε ότι πιστεύει ότι «η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και απειλητική», αλλά ότι διατηρεί το δικαίωμα να κοροϊδεύει ορισμένες από τις αντιδράσεις στο θέμα. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε «προκαταλήψεις» εναντίον των Ανατολικογερμανών ή των Μουσουλμάνων, αλλά ότι ανησυχούσε για την επιτυχία της ακροδεξιάς στα ανατολικά και του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Στην έκθεσή της, η Die Zeit ανέφερε ότι η προσωπική αντιπάθεια του Ντόπφνερ για την πρώην καγκελάριο Μέρκελ που είχε μεγαλώσει στη ΛΔΓ είχε φέρει τον Ντόπφνερ σε τροχιά σύγκρουσης με τη Friede Springer, τη χήρα του ιδρυτή της εταιρείας Axel και τον μέτοχο της πλειοψηφίας.

Ενώ η Friede Springer έγραψε στον τότε συντάκτη της Bild, Julian Reichelt, κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020 για να επαινέσει την ηγεσία της Μέρκελ, ο Ντόπφνερ τάχθηκε ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό που επιβλήθηκαν από την τότε καγκελάριο.

«Αυτό είναι το τέλος της οικονομίας της αγοράς», έγραψε αφότου το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ιστορικό πακέτο βοήθειας για την προστασία της οικονομίας από κραδασμούς που σχετίζονταν με τον κορονοϊό. «Και η αρχή του 33», πρόσθεσε ο Ντόπφνερ, φαινομενικά μια αναφορά στη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ψηφίστηκε στην εξουσία και μετέτρεψε τη Γερμανία σε δικτατορία.

Τα μηνύματα που παραθέτει η Die Zeit τον εμφανίζουν ενθουσιασμένο να επαινεί τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Η πρότασή μου. Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον Τραμπ», αναφέρει σε ένα μήνυμα. «Και αφαιρέστε το από το ibama [sic]». Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

Η δημοσίευση των μηνυμάτων που διέρρευσαν έρχεται ενάμιση χρόνο αφότου ο Ντόπφνερ διέκοψε τις σχέσεις με τον αρχισυντάκτη της Bild λόγω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Εκείνη την εποχή, το στέλεχος του ομίλου παρουσίασε το θέμα ως ένα «πολιτιστικό πρόβλημα» ειδικά για το διαβόητο μαχητικό δεξιό ταμπλόιντ, που δεν συνδέεται με μια σύγχρονη εκδοτική αυτοκρατορία ΜΜΕ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ντόπφνερ δήλωσε στην Washington Post ότι μέσω της εξαγοράς του Politico ήθελε «να αποδείξει ότι το να είναι κανείς ακομμάτιστος είναι στην πραγματικότητα η πιο επιτυχημένη θέση», περιγράφοντας αυτή την προσέγγιση ως το «μεγαλύτερο και πιο ρίσκο στοίχημά του».

Στη Γερμανία, η δημοσίευση των κειμένων που διέρρευσαν έχει προκαλέσει σοκ στους πολιτικούς κύκλους της χώρας, κυρίως επειδή ο Ντόπφνερ έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει τον εαυτό του ως κάτι περισσότερο που μοιάζει με δημόσιο διανοούμενο παρά ως διευθυντή επιχείρησης ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα