Έχουν ήδη συμπληρωθεί τρία ολόκληρα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 και στο πέρασμά της σάρωσε τα πάντα από ανυπολόγιστες υλικές ζημιές μέχρι ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η ογκώδης δικογραφία έχει περάσει από τα χέρια του ανακριτή που διεξήγαγε την έρευνα, κ. Μαρνέρη, στον αρμόδιο εισαγγελέα που με την σειρά του θα παραπέμψει-εισηγηθεί την δικογραφία στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί εάν οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο, εάν δηλαδή θα κάτσουν στο σκαμνί!

Θυμίζεται ότι όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για πράξεις και παραλείψεις είναι πλημμεληματικές!!! Μολονότι ο ανακριτής κ. Μαρνέρης δύο φορές εισηγήθηκε την αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα! Προτάσεις που εν τω συνόλω απορρίφθηκαν αρμοδίως!!!

Για τις ευθύνες, πράξεις και παραλείψεις, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν αναδειχθεί κεντρικά πρόσωπα στην επικαιρότητα, όπως επίσης έχουν θαφτεί και πολλές πτυχές της υπόθεσης, καθώς το σύστημα κρατούσε στο απυρόβλητο και την κρίση της κοινής γνώμης, μεγαλόσχημους αξιωματούχους και όχι μόνο!

Γιατί πολλά έχουν ειπωθεί, για παράδειγμα, ως προς τον ρόλο της πυροσβεστικής ή της περιφέρειας, προσωποποιώντας ευθύνες και κατηγορίες.

Ωστόσο, μέσα από την ογκώδη αυτή δικογραφία και την έρευνα των ανακριτικών αρχών είναι βέβαιον πως θα ξεπηδήσουν λεπτομέρειες ανατριχιαστικές που θα εκθέσουν πρόσωπα που απολαμβάνουν εμπιστοσύνης από την κοινωνία!

Όπως για παράδειγμα το πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα κατόπιν έρευνας των ανακριτικών αρχών και τα οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Αξία, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ 16:26 έως 17:01 τρία ελικόπτερα Σινούκ, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες στην πυρόσβεση και στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, κρατούνται ακινητοποιημένα για τον ίδιο λόγο, με εντολή της διοίκησης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκειμένου να παραλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη!!!

Μάλιστα ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ ενώ από τις 17:01 ήταν έτοιμο να απογειωθεί για Νταού Πεντέλης, τελικά απογειώθηκε στις 18:26 επειδή ήταν ακινητοποιημένο με εντολή της διοίκησης του Αεροδρομίου Μεγάρων για να είναι έτοιμο να παραλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Δυστυχώς όλα τούτα έρχονται να καταδείξουν ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες ευθύνες προβεβλημένων προσώπων, του κορυφαίου πολιτικού ανδρός στην προκειμένη περίπτωση-χρονική συγκυρία, σε μια στιγμή ιστορικής ευθύνης και μια εθνική τραγωδία που βρισκόταν σε εξέλιξη!

Το γεγονός να είναι καθηλωμένα τρία ελικόπτερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της τραγωδίας και της πύρινης λαίλαπας και αντί να σώσουν ανθρώπινες ζωές να περιμένουν πότε θα παραλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη, εγείρει μείζονος σημασίας πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα.

Ιδίως από τη στιγμή που εμπλέκεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ειδικότερα όταν το ένα εκ των ελικοπτέρων παρέμεινε καθηλωμένο λόγω εντολών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του ανακριτή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Αξία!