Η διοίκηση Αναστάσιου Καλλιτσάντση και οι ένθερμοι υποστηρικτές και ακόλουθοι αυτής, κατά δήλωση τους, εφοπλιστές, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να δώσουν μαθήματα εταιρικής διακυβέρνησης σκορπώντας δήθεν πληροφορίες για παράνομες πρακτικές, εμπνευσμένοι μάλλον και ορμώμενοι από προσωπικές εμπειρίες και οικείες μάλλον πρακτικές.

Πρακτικές που ξεφεύγουν από απλές έννοιες παραπλάνησης ή χειραγώγησης του επενδυτικού κοινού αλλά αποτελούν καθαρή περίπτωση Κατάχρησης αγοράς – Market Abuse.

Και δεν το λέμε εμείς, αλλά τα γεγονότα και ο φάκελος που απ’ ότι μαθαίνουμε από θεσμικούς κύκλους βρίσκεται ήδη στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατόπιν αυτεπάγγελτης διερεύνησης.

Μάλιστα το θέμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στην agenda της Συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 η τότε διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του κ. Α. Καλλιτσάντση ανακοινώνει δημόσια την απόφαση για σύγκληση έκτακτης Γ.Σ με θέμα ΑΜΚ ύψους 50 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Λίγες μέρες νωρίτερα της ανακοίνωσης, στις 19.11.20 ο Πρόεδρος του τότε Δ.Σ. διαβιβάζει εισήγηση του κ. Καλλιτσάντση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ως θέμα της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 27.11.20, έχοντας ήδη έτοιμη δύο μέρες νωρίτερα και τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του ομίλου και της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση της ΑΜΚ.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στις 27.11.2020 τα πρακτικά της οποίας στις 7.12.20 αναφέρουν ότι η προτεινόμενη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Μέχρι εδώ καλά.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση δεν είναι προφανώς αυτό αλλά οι υπόγειες κινήσεις του κ. Α. Καλλιτσάντση σε όλο το μεσοδιάστημα των παραπάνω διαδικασιών.

Ο κ. Καλλιτσάντσης που είχε απόλυτη πρόσβαση σε εμπιστευτική πληροφορία – αποδεδειγμένα – και που τώρα τολμάει να κατηγορεί τη νέα Διοίκηση του Ομίλου – μέσω τρίτων πάντα – για παραπλάνηση επενδυτών και απάτη, φρόντισε, όπως προκύπτει και από τις επίσημες αναρτημένες ανακοινώσεις, στις 3 Δεκεμβρίου 2020 να προβεί σε πώληση 290.500 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικού ποσού 508,343 χιλ. ευρώ και σε δεύτερη κίνηση πώλησης μέσω συνδεδεμένου νομικού προσώπου, της ARGONIO Enterprises, 1.436.989 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικού ποσού 2.409,120 εκ. ευρώ. Και όλα αυτά σε τιμής μετοχής 1,7 ευρώ.

Κοινώς πέτυχε 3.000.000 εκ. ευρώ έσοδο έχοντας κάνει χρήση της προνομιακής του πληροφορίας.

Ακόμα και τότε οι κινήσεις αυτές είχαν κινήσει τις υποψίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία σε σχετική ερώτηση έλαβε ελλιπή και παραπλανητική απάντηση.

Φαίνεται ότι ο κ. Καλλιτσάντσης διαθέτει ένα παλμαρές παρόμοιων τακτικών.

Την ίδια περίοδο μάλιστα – την περίφημη περίοδο του Proxy War, ο κ. Καλλιτσάντσης πούλαγε μετοχές την ίδια ώρα που διεκδικούσε τη θετική ψήφο και στήριξη μεγαλομετόχων στον αγώνα.

Να ενημερώσουμε λοιπόν κύριοι ότι αυτό σε απλή και κατανοητή από όλους γλώσσα, και από τους κατά δήλωση τους εφοπλιστές, δε λέγεται απλή χειραγώγηση του επενδυτικού κοινού.

Είναι εγκληματική πράξη που έχει ποινικές και διοικητικές συνέπειες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ευθύνη να μπει στην ουσία των θεμάτων και σχετικά άμεσα για να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός και να μπει ένα τέλος στην κρίση ηθικής και δικαίου της τετράδας Καλλιτσάντση, Εξαρχου, Μπάκου – Καϋμενάκη η οποία αρέσκεται σε δημιουργεί σενάρια επιστημονικής φαντασίας χωρίς καμία λογική.