search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Νέες διευκρινήσεις για τις αγορές με την κάρτα

Ποσά, δικαιούχοι και καταστήματα

Market Pass: Νέες διευκρινήσεις για τις αγορές με την κάρτα

Θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες θα μπει το επίδομα Market Pass, το οποίο θα καλύπτει το 10% για αγορές τροφίμων.

Το Market Pass θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε επιχειρήσεις τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, minimarket, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.

O Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι το market pass θα ισχύει για αγορές όλων των προϊόντων που πωλούνται στις επιχειρήσεις που θα μπουν στο μέτρο.

Το όριο αγορών για την ενίσχυση του 10%, είναι 220 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό καιαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού για αγορές έως 1000 ευρώ. Έτσι η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 22 ευρώ τον μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος με ταβάνι τα 100 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να τους πιστωθεί το ποσό είτε σε ψηφιακή κάρτα είτε σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όσοι επιλέξουν μέσω τραπέζης θα λάβουν το 80% του ποσού που δικαιούνται. Η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και είναι έως 16.000 ευρώ για κάποιον που μένει μόνος του και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Που θα χρησιμοποιείται;

Την κάρτα οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Δεν ισχύει για καμία επιχείρηση εστίασης. Χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που δείχνει ότι δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Στο σούπερ μάρκετ το Market Pass θα ισχύει μόνο για τρόφιμα;

Όπως επεσήμανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης η επιδότηση θα ισχύει για όλα τα προϊόντα, ακόμα και ρούχα, καλλυντικά και παιχνίδια αλλά και οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπορεί να πουλά ένα σούπερ μάρκετ.

Πώς εκδίδεται η ψηφιακή πιστωτική κάρτα;

Οι πολίτες θα μπαίνουν στο gov.gr, θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους και θα «κατεβάζουν» την άυλη κάρτα στο κινητό τους. Στο αντίστοιχο app θα μπαίνει όλο το ποσό, το οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώνουν λίγο – λίγο.

Διαβάστε ακόμη: