Σε ακρόαση μπροστά από τη Γερουσία των ΗΠΑ, με θέμα την ασφάλεια των παιδιών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κλήθηκαν να παρουσιαστούν οι CEOs των μεγαλύτερων social media του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα στο εδώλιο κλήθηκαν οι CEO της Meta, Mark Zuckerberg, της X (πρωην Twitter), Linda Yaccarino, της Snap, Evan Spiegel, του TikTok, Shou Zi Chew και του Discord, Jason Citron.

Η ακρόαση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, όπου παιδιά μιλούσαν για τις τραυματικές τους εμπειρίες στα social media. Δεκάδες γονείς που βρίσκονταν στο ακροατήριο, κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, που είτε είχαν πεθάνει, είτε είχαν πέσει θύματα κακοποίησης στα social media. Οι Γερουσιαστές μοιράστηκαν πολλές προσωπικές ιστορίες γονιών οι οποίοι έχασαν τα παιδιά τους από αυτοκτονία μετά από διαδικτυακή κακοποίηση.

Κατά την συνεδρίαση η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Lindsey Graham δήλωσε «Κύριε Zuckerberg, εσείς και οι υπόλοιπες εταιρίες μπροστά μας, ξέρω πως δεν το θέλατε, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους».

«Το Discord χρησιμοποιείται για να αποπλανήσει, να απαγάγει και να κακοποιήσει παιδιά. Το Instagram της Meta βοήθησε να συνδεθεί και να προωθηθεί ένα δίκτυο παιδόφιλων. Τα εξαφανιζόμενα μηνύματα του Snapchat χρησιμοποιούνται από εγκληματίες που εκβιάζουν οικονομικά νεαρά θύματα. Το TikTok έχει γίνει μία πλατφόρμα όπου αρπακτικά έχουν πρόσβαση, πλησιάζουν και παραπλανούν παιδιά για να τα κακοποιήσουν. Και η παρουσία CSAM (Child Sexual Abuse Material) στο X, έχει μεγαλώσει καθώς η εταιρία απέλυσε το εργατικό δυναμικό στον τομέα της ασφάλειας» δήλωνει ο Επικεφαλής Επιτροπής Dick Durbin,

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας ο Γερουσιαστής Josh Hawley προκάλεσε τον Zuckerberg να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς με τον CEO της Meta να σηκώνεται όρθιος και να στρέφεται προς το ακροατήριο, εκφράζοντας τη λύπη του για αυτό που βίωσαν, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για να αποτρέψει να συμβεί το ίδιο σε άλλους. Δεν ανέλαβε ωστόσο την ευθύνη για τη διευκόλυνση της κακοποίησης από την πλατφόρμα του.

Η CEO της X, Yaccarino τόνισε πως υποστηρίζει τη νομοθεσία STOP CSAM, η οποία καθιστά τις τεχνολογικές εταιρίες υπεύθυνες για υλικό παιδικής κακοποίησης και επιτρέπει στα θύματα να μηνύσουν τις πλατφόρμες και τα app stores τους.

Αντίστοιχα ο Chew του TikTok αποκάλυψε πως 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok και απάντησε σε σκληρές ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν τη ζημιά στην ψυχική υγεία των παιδιών.

«Όταν ένα αεροπλάνο της Boeing έχασε μία πόρτα πριν μερικές εβδομάδες, κανείς δεν εναντιώθηκε στην απόφαση να καθηλωθεί στο έδαφος όλος ο στόλος της. Οπότε γιατί δεν παίρνουμε την ίδια αποφασιστική δράση απέναντι στον κίνδυνο αυτών των πλατφορμών, όταν ξέρουμε πως πεθαίνουν παιδιά;» αναρωτιέται η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Amy Klobuchar.

Διαβάστε ακόμη: