Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, απαντώντας νε τον τρόπο αυτό στις πληροφορίες που αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προωθεί στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την ιδέα ο Μάριο Ντράγκι να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Η εφημερίδα υπενθύμισε ότι και πριν από σχεδόν πέντε χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος είχε προτείνει, από κοινού με την πρώην καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «επιτρέποντας στην Ένωση να βγει από ένα δύσκολο τέλμα». «Έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θέλει να παίξει τον ίδιο ρόλο», πρόσθεσε η La Repubblica.

Στο άρθρο υπογραμμίστηκε ότι δεδομένης της κρίσιμης περιόδου που ζούμε σε διεθνές επίπεδο, η Ευρώπη πρέπει να βασιστεί σε έναν άνθρωπο με εμπειρία, όπως ο Ντράγκι, ο οποίος είχε σημαντική θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και «είναι σε θέση να μιλά με τον κινέζο ηγέτη χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας και θα μπορούσε να ελέγχει τις απρόβλεπτες κινήσεις του Τραμπ».

Η ιταλική εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Μακρόν έχει ήδη έρθει σε επαφή, άτυπα, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να δεχτεί το όλο σχέδιο και το ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγεί η σημερινή Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν. «Η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε όμως να μετακινηθεί στο ΝΑΤΟ, από την στιγμή που η θητεία του νυν γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας λήγει ακριβώς την ερχόμενη άνοιξη», υπογραμμίζεται. Την ίδια στιγμή, «με την εκλογή Ντράγκι επικεφαλής της Κομισιόν, ο καγκελάριος Σολτς θα μπορούσε να ικανοποιήσει και αίτημα των Γερμανών Πρασίνων, οι οποίοι επιθυμούν μια θέση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Διαβάστε ακόμη: