Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε «όπως τόνισε ξανά χθες ο πρωθυπουργός εμείς υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό κι αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό προφανώς σημαίνει ανθρωπιστική βοήθεια, δυνατότητα όσο είναι εφικτό προστασίας των αμάχων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη και είναι οι τελευταίοι οι οποίοι φταίνε».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, προωθώντας τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια με στόχο μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση κρίσιμων υποδομών του κράτους, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τους servicers, με το οποίο επιτυγχάνεται αυξημένη διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τα funds και θεσπίζεται πιο αυστηρό πλαίσιο με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Απαρίθμησε μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου, «για τα κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων, μέτρα τα οποία εξειδικεύτηκαν και σήμερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν λίγη ώρα. Ειδικότερα, καταργείται από 01.01.2024, η κατά 30% μείωση της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ανάλογος του εισοδήματος που προκύπτει από την απασχόληση του συνταξιούχου».

Επίσης, στην πορεία υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης. «Στο Ταμείο έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 718 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20,72 δις ευρώ. Από τα 536 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, τα 320 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 4,76 δις ευρώ. Περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί με επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με ποσό 667,96 εκ. ευρώ», τόνισε.

«Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας που στοχεύουν στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος, στο οποίο ενοποιούνται η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κίνητρα που προβλέπονται.

«Το νέο πλαίσιο αυτό αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της πρόσβασης στην υγεία, τη μείωση των ανισοτήτων, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως παραπομπή στο δευτεροβάθμιο σύστημα περίθαλψης και έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την αναβάθμιση σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων του Δημοσίου με προτεραιότητα στην υγεία, την κλιματική κρίση και το προσωπικό που θα καλύψει τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμη στην παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη του στρατηγικού σχεδίου για την προστασία των δασών.

Προτού ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης είπε ότι πραγματοποιήθηκε η 9η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. «Αθροιστικά μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 66,8 εκατ. ευρώ σε 14.664 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη όπως και στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αύριο, 20 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ηγουμενίτσα για την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι και πύλη εισόδου της χώρας στην Αδριατική. Κατόπιν, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Μαρινάκης.

Διαβάστε ακόμη: