Η άρση του casus belli από την πλευρά της Τουρκίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της εξωτερικής μας πολιτικής επί δεκαετίες και ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αφελής ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί τον όρο της άρσης και να υπαναχωρήσει στη συνέχεια.

«Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι λογικό», είπε κατηγορηματικά ο κ. Μαρινάκης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαρινάκης είπε αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ.Ανδρουλάκη, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να μετέχει στην Ευρωπαϊκή Αμυνα, ενώ το casus belli μπορεί να επανέλθει:

«Προφανώς, ο κύριος Ανδρουλάκης, επειδή είδα αποσπάσματα από τη συνέντευξή του, θεωρεί πράγματα πάρα πολύ απλά και πάρα πολύ εύκολα, σε αντίθεση με το τί συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Δηλαδή κάτι το οποίο δεν είχαν θέσει καν, δεν είχαν καταφέρει καν κυβερνήσεις για 30 χρόνια, έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης, με έναν μαγικό τρόπο και τα θεωρεί όλα πάρα πολύ απλά.

Προφανώς, δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα. Και η όλη διαχείριση στο ζήτημα αυτό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και θεωρώ και επιτυχής.

Και αυτή είναι και η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ψευτοπατριώτες, που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως ένα πεδίο έκφρασης μεγάλων υποσχέσεων και διάφορων διατυπώσεων ψευτο-πατριωτισμού.

Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες περνάει από μια σειρά από όρους και κανόνες, όπου μεταξύ αυτών, δεν είναι ο μοναδικός κανόνας, υπάρχουν κι άλλοι κανόνες επιλεξιμότητας τρίτων χωρών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη συνεκτίμησης των συμφερόντων ασφαλείας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών.

Μεταξύ αυτών, είναι και η ομοφωνία που προκύπτει από συγκεκριμένα άρθρα, όπως τα περιέγραψε και προ ημερών σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός».

Συνεχίζοντας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε:

«Εδώ, λοιπόν, βρίσκει μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πει κάτι το οποίο νομίζω ότι ήταν από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες: την άρση του casus belli.

Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι λογικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αφελής ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά.

Δεν είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ούτε διαδικασία διαπραγμάτευσης παλαιών εποχών, “πράσινων” εποχών για τις κεντρικές επιτροπές στα συνέδρια, η εξωτερική πολιτική. Την αντιλαμβάνεται πολύ απλοϊκά το ΠΑΣΟΚ, με όρους “παλαιού ΠΑΣΟΚ”.

Ευτυχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός την αντιλαμβάνεται πολύ σοβαρά και σε αντίθεση με αυτές τις προβλέψεις και τις απλουστεύσεις, καταφέρνει και βάζει στη δημόσια σφαίρα, στη δημόσια συζήτηση αιτήματα, τα οποία νομίζω θα έπρεπε να έχουν μπει πολλά χρόνια πριν.

Άρα, στη μεγάλη εικόνα, η εξωτερική πολιτική για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει αποτέλεσμα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ακόμα μία περίπτωση, σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, σε μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση, βάζει το εθνικό συμφέρον μπροστά και κοιτάει να υπάρχει αποτέλεσμα.

Εάν, λοιπόν, φτάσουμε στην κουβέντα με την Τουρκία ως Ευρώπη, θα μπουν όλες αυτές οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Επιπλέον, θα μπει και αυτή η προϋπόθεση, η οποία προφανώς δεν είναι κάτι το οποίο για να γίνει θα μπορεί στη συνέχεια να αρθεί για “να μας πιάσουν κορόιδα”, όπως θεωρεί ο κ. Ανδρουλάκης.

Νομίζω ότι είναι σαφές, το καταλαβαίνει ο κόσμος και ελπίζω να το καταλάβει και η αντιπολίτευση και να σταματήσει να κινδυνολογεί χωρίς να έχει κανένα σοβαρό επιχείρημα».

Διαβάστε ακόμη: