Σημαντική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η σταδιακή ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο, καθώς δρομολογείται δραστική μείωση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Πρόκειται για τη ρυθμιζόμενη χρέωση που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για να εξασφαλίζεται η ίση τιμολόγηση του ρεύματος μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Από 340 σε 150 ευρώ η MWh – Τέλος στην «πανάκριβη» ηλεκτροδότηση των νησιών

Όπως παρουσιάστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το μέσο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2024 ανήλθε σε 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στο ηπειρωτικό σύστημα το αντίστοιχο κόστος περιορίστηκε σε μόλις 150 ευρώ/MWh. Αυτή η τεράστια διαφορά καλύπτεται από τις ΥΚΩ, τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.

Με την πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το επιπλέον αυτό κόστος σταδιακά εκμηδενίζεται, με αποτέλεσμα τη μείωση των ΥΚΩ για όλους τους καταναλωτές, είτε κατοικούν σε νησί είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτες του ΑΔΜΗΕ, το συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την περίοδο 2029–2053 εκτιμάται μεταξύ 2,8 και 3,64 δισ. ευρώ.

Ποιες διασυνδέσεις προχωρούν – Πότε ξεκινά η μείωση

Κατά τη συνεδρίαση υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε το νέο χρονοδιάγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων:

  • Κρήτη – Αττική: Ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2025
  • Κυκλάδες (Φάση 4): Έως το 2026, με τη σύνδεση Νάξου, Θήρας, Φολεγάνδρου, Μήλου, Σερίφου και Λαυρίου
  • Δωδεκάνησα: Κως, Ρόδος και Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με την Κόρινθο σε δύο φάσεις
  • Βόρειο Αιγαίο: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σκύρος και Σάμος, σε τρεις φάσεις

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τρεις φάσεις στις Κυκλάδες, με τη σύνδεση της Πάρου, της Μυκόνου, της Άνδρου και της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των έργων αγγίζει το 1,717 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας

Πέρα από τις εσωτερικές διασυνδέσεις, το ΚΥΣΟΙΠ αξιολόγησε και τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής:

  • Κρήτη–Κύπρος–Ισραήλ
  • Ελλάδα–Ιταλία
  • Ελλάδα–Αίγυπτος

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί κρίσιμα έργα για τη σύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με γειτονικά κράτη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη δυνατότητα εξαγωγών.

Η μείωση των ΥΚΩ, σε συνδυασμό με τις νέες διασυνδέσεις και τη διεύρυνση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: