Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα για τον φονικό εμπρησμό της Marfin, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας τον Μάιο του 2010, μετά και τη συμπληρωματική απολογία του τρίτου κατηγορουμένου στην υπόθεση.
Ο προσωρινά κρατούμενος απολογήθηκε σήμερα, Παρασκευή (23/10), ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται τη δικογραφία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις πρόσθετες κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιστρέφει στη φυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε εκ νέου οποιαδήποτε εμπλοκή στα επεισόδια που οδήγησαν στον εμπρησμό του τραπεζικού υποκαταστήματος. Παράλληλα, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει προκύψει κανένα νέο αποδεικτικό στοιχείο στη δικογραφία που να δικαιολογεί την επιπλέον ποινική δίωξη.
Είχαν προηγηθεί, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, οι συμπληρωματικές απολογίες των άλλων δύο κατηγορουμένων, μιας 46χρονης γυναίκας και ενός 42χρονου άνδρα, οι οποίοι επίσης κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του διευρυμένου κατηγορητηρίου.
Οι νέες κατηγορίες για τον εμπρησμό της Marfin
Η συμπληρωματική ποινική δίωξη αφορά και τους τρεις κατηγορουμένους, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει πλέον επιβαρυντικά στοιχεία για την ανθρωποκτονία κατά συρροή.
Ειδικότερα, η κατηγορία αναβαθμίστηκε, καθώς οι ανθρωποκτονίες αποδίδεται ότι τελέστηκαν στο πλαίσιο τρομοκρατικής πράξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Επιπλέον, στους κατηγορουμένους αποδίδονται 24 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οι οποίες αφορούν εργαζομένους που βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα την ώρα της επίθεσης.
Οι νέες κατηγορίες διευρύνουν το αντικείμενο της δικαστικής έρευνας, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλουν το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.
Τα επόμενα βήματα της δικαστικής διαδικασίας
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανακρίτρια βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας. Απομένουν ορισμένες τελευταίες ανακριτικές ενέργειες, μετά τις οποίες αναμένεται να κηρυχθεί το πέρας της ανάκρισης.
Στη συνέχεια, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα συντάξει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο.
Το συμβούλιο θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και θα αποφασίσει εάν οι τρεις κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ή εάν συντρέχουν λόγοι για τη μη παραπομπή τους.