Επίθεσή με αβγό δέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν στην 20ή Διεθνή Έκθεση Γαστρονομίας. Τότε, ένας νεαρός πήρε ένα αβγό, που μάλλον βρισκόταν εκεί ως πρώτη ύλη στο πλαίσιο της έκθεσης και του το πέταξε.

Ο νεαρός δράστης συνελήφθη από την υπηρεσία ασφαλείας.

macron-aygo-arthro

Η επίθεση

Στόχος επίθεσης έγινε για μία ακόμη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Εστίασης και Φιλοξενίας (Sirha) στη Λυών.

Ένα άτομο του πέταξε ένα αντικείμενο, που έμοιαζε με αυγό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην ομάδα ασφαλείας του. Όπως φαίνεται και από τα σχετικά πλάνα, ο Μακρόν κινείται μέσα στο πλήθος όταν, ξαφνικά, δέχεται το αντικείμενο στον λαιμό.

«Αν έχει κάτι να μου πει, ας έρθει», είπε ο αρχηγός του κράτους και ζήτησε να του φέρουν τον δράστη.

«Κατά το ταξίδι του στη Λυών, ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε θύμα επίθεσης με αυγό. Νεαρός έχει συλληφθεί από τις Αρχές ασφαλείας» αναφέρεται σε tweet Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος δημοσιεύει και βίντεο από της στιγμή της επίθεσης.

 

Μακρόν: Δεν είναι η πρώτη επίθεση εις βάρος του 

Σημειώνεται ότι στις 8 Ιουνίου ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεχθεί χαστούκι στο Ντρον. Τότε ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη καταδικάστηκε αρχικά σε 18 μήνες φυλάκιση, αν και τελικά η ποινή μειώθηκε στους 4 μήνες ποινής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά με πολίτες στο Βαλάνς της νοτιοδυτικής Γαλλίας (8/6/2021)

Η αντίδραση Μακρον 

Λίγη ώρα αφότου χαστουκίστηκε από πολίτη στις 8 Ιουνίου  στο Τεν-Λερμιτάζ, ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την περιοδεία του στην περιοχή και μίλησε στους συγκεντρωμένους. Ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να μιλήσει για τη χαλάρωση των μέτρων, όμως όλοι οι δημοσιογράφοι των ρωτούσαν επίμονα για το περιστατικό.

Ο Μακρόν είχε τον παρακάτω διάλογο με δημοσιογράφο:

«-Κύριε πρόεδρε, φοβηθήκατε;

-Δεν είχα χρόνο.

-Δεν είχατε χρόνο να φοβηθείτε;

-Όχι, δεν είχα χρόνο. Ακούστε όμως, το σημαντικό είναι να σταθούμε στο πλευρό των επιχειρηματιών στην εστίαση, γι’ αυτό ήρθα εδώ. Στο πλευρό των αγροτών, τώρα που ξανανοίγουν τα εστιατόρια. Αυτό είναι το μήνυμα και δεν πρέπει να υπερκαλυφθεί. Να σταθούμε στους Γάλλους τώρα που ξανανοίγουμε. Είμαστε ένα έθνος που ενδιαφέρεται, όπου υπάρχει πάντα καλή θέληση.

-Υπάρχει όμως και οργή…

-Όχι, υπάρχει ηλιθιότητα. Υπάρχει ηλιθιότητα και όταν συνδυάζεται με βία, είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι διαφορετικό, μην τα συγχέουμε.»

Ο άνδρας συνελήφθη αμέσως μετά το χαστούκι, μαζί με τον φίλο του που κατέγραψε το περιστατικό.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν.