Στο 4,7% διαμορφώθηκε η τελική διαφορά υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν στον γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε του υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 27,84%, η Μαρίν Λε Πεν 23,15% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 21,95%

Συνολικά ο πρόεδρος Μακρόν έλαβε 9.785.578 ψήφους έναντι 8.136.369 τις οποίες έλαβε η κυρία Λε Πεν. Ο υποψήφιος της Αριστεράς κ. Μελασνόν έλαβε 7.714.949. Η αποχή άγγιξε το 26.31% καθώς 35 923 779 Γάλλοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 48.747.914. Τα λευκά ψηφοδέλτια μετρήθηκαν στα 237 023, ήτοι στο 1,51% του συνόλου , ενώ τα άκυρα ήταν 237 023, δηλαδή ποσοστό 0,66%. Ο ακροδεξιός κ. Ερίκ Ζεμούρ έλαβε 2 485 935 και ποσοστό 7,07%, η κυρία Βαλερί Πεκρές της κεντροδεξιάς 1 679 470 ψήφους και ποσοστό 4,78%, ο Γανίκ Ζαντό των Πρασίνων 1 628 337 ψήφους και ποσοστό 4,63%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 3,13%.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρόν Λε Πεν έχουν ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες τους με σκοπό να κερδίσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών που λάβουν χώρα ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα στις 24 Απριλίου.

Ταξιδεύοντας στην πόλη Ντεναίν, στη βόρεια Γαλλία, όπου η Λεπέν έλαβε την πρώτη θέση , ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με πολίτες που τον αμφισβήτησαν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις επιλογές του κατά τη διάρκεια της κρίσης υγείας καθώς και για την φράση του ότι θέλει να …. «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους. «Ο Ζωρζ Πομπιντού, είχε πει κάποτε ότι «δεν είμαστε εδώ για να τσαντίσουμε τους Γάλλους»

Επιβάλαμε περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας. Και όσο βρισκόμαστε ακόμα σε πανδημία θα, θα συνεχίσουμε να θέτουμε περιορισμούς. » υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Όπως τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν «ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα με ψηφίσουν ή που θα απέχουν για να εμποδίσουν την εκλογή της Μαρίν Λε Πεν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποστηρίξουν το έργο μου, αλλά θέλω να προσπαθήσω να πείσω τους Γάλλους πολίτες να συνεργαστούν μαζί μου, για να ολοκληρώσω το έργο μου». «Συγκέντρωσα περισσότερες ψήφους από ό,τι πριν από πέντε χρόνια στον πρώτο γύρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη τηλεμαχία ανάμεσα σε Εμαμνουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν θα διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου. Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 21.00 και θα μεταδοθεί ζωντανά στα TF1, France 2, BFMTV και Franceinfο.

Μακρόν η Λεπέν στο δεύτερο γύρο 

Στη χθεσινή, τελευταία, δημοσκόπηση, η Odoxa καταγράφει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πάρει το 54,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έναντι 45,5% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ενδιαφέρον καταγράφεται και σε ό,τι αφορά στις μεταφορές των ψήφων.

Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν δεν άλλαξαν την προτίμησή του σε σχέση με αυτή που είχαν μερικές μέρες πριν.

Το 46% των ψηφοφόρων του υποψηφίου της Αριστεράς θα ψηφίσουν λευκό / άκυρο ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, ενώ οι υπόλοιποι κλείνουν προς τον Μακρόν (32%) παρά στη Λεπέν (22%)

Οι Φαμπιέν Ρουσέλ, Αν Ινταλγκό και Γιανίκ Ζαντό ζήτησαν ψήφο για τον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό θα κάνει και το 51% των ψηφοφόρων τους, ενώ το 26% θα ψηφίσει λευκό / άκυρο, ενώ το 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η Βαλερί Πεκρές ήταν ξεκάθαρη για τη δική της επιλογή, χωρίς όμως να απαιτεί από τους ψηφοφόρους της να κάνουν το ίδιο. Το 42% των ψηφοφόρων της θα ψηφίσει Μακρόν στον δεύτερο γύρο έναντι μόλις 16% που σκοπεύει να ψηφίσει τη Λεπέν. Το 35% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό / άκυρο, ενώ το 7% δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο.

Τέλος, η επιθυμία του Ερίκ Ζεμούρ να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ανταποκρίνεται πολύ καλά στις επιθυμίες των ψηφοφόρων του. Το 67% από αυτούς θα ψηφίσει υπέρ της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, έναντι 14% για τον Μακρόν. Το 9% θα καταθέσει λευκή / άκυρη ψήφο, ενώ ένα 10% δηλώνει αναποφάσιστο.

«Ματς ρεβάνς – Αβαντάζ Μακρόν» αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

«Η νέα μονομαχία» ή «η σύγκρουση» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κυριαρχούν στους τίτλους των σημερινών γαλλικών εφημερίδων.

«Ματς ρεβάνς», είναι ο τίτλος της Parisien/Aujourd’hui en France που συνοδεύεται με το «αβαντάζ Μακρόν» σαν να ήταν φαβορί σε ποδοσφαιρικό ματς.

«Το ματς Μακρόν-Λεπέν, αυτή η ρεβάνς, που φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν επιθυμούσαν, θα γίνει», γράφει ο Αλεξί Μπρεζέ στην Le Figaro.

«Αυτήν την φορά, είναι εντελώς χάλι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Libération σε μαύρο φόντο. «Όχι αυτή» (Pas Elle), ο πηχυαίος τίτλος επίσης σε μαύρο φόντο της L’Humanité, με τα δύο L να έχουν αντικατασταθεί από την κόκκινη και μπλε φλόγα του λογότυπου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Οι λέξεις«Σύγκρουση» και «Μονομαχία» κυριαρχούν στις υπόλοιπες γαλλικές εφημερίδες.

«Η αναστάτωση και ο σοσιαλεθνικισμός βρίσκονται αντιμέτωποι μετά τον πρώτο γύρο … έπειτα από μία άτονη, έως άφωνη, προεκλογική περίοδο. Σαν να μη έχει συμβεί τίποτε κατά την διάρκεια της πενταετίας που σημαδεύθηκε από τα πιο ανησυχητικά γεγονότα που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες», γράφει η Σοφί Λεκλανσέ στην La Montagne.

«Το επικίνδυνο χάσμα που εγκαταστάθηκε κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνεται», γράφει ο Ζερόμ Σαπούι στην La Croix.

«Απαράλλακτη μονομαχία σε ταραγμένο τοπίο», γράφει στην πρώτη της σελίδα La Marseillaise.

Η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον σε θέση να φθάσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων; Πολιτικά, «το πρόβλημα για τον αρχηγό του Κράτους, ο οποίος ευνόησε την ανατίναξη του πολιτικού τοπίου, είναι σε ποιον θα στηριχθεί στον δεύτερο γύρο», διαπιστώνει ο Χυμπέρ Κουντυριέ στην Le Télégramme, εκτιμώντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν «δεν πάρει κακό βαθμό στα προφορικά κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο φιναλίστ, το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι στο χέρι της».

Ο απερχόμενος πρόεδρος «έχει ένα κολιέ ασυλίας: ο πόλεμος στην Ουκρανία τον εμπόδισε να μπει στην συζήτηση, να υπερασπισθεί το έργο του ή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα. Το έπαιξε στον πρώτο γύρο, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον δεύτερο. Θα πρέπει να ανεβεί στο ρινγκ», γράφει ο Νταβίντ Γκεβάρ στο κύριο άρθρο της Courrier Picard.