Ο Γκάρι Κασπάροφ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και επικριτής του Κρεμλίνου, σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι «Η Λεπέν είναι ένα όπλο, μέρος του μεγαλύτερου πολέμου του Πούτιν, ένα δεύτερο μέτωπο επίθεσης στην Ευρώπη και τη δημοκρατία. Συχνά επικρίνω τις σχέσεις του Μακρόν με τη Ρωσία, αλλά είναι ένα ουσιαστικό προπύργιο στη Γαλλία σήμερα».

Η άποψη ότι η Ρωσία  ασκεί επιρροή σε συγκεκριμένο φάσμα του γαλλικού πολιτικού συστήματος και υποστηρίζεται έμμεσα και άμεσα από την Λεπέν έχει κλιμακωθεί με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τις εκλογές στην Γαλλία.

Η Λεπέν πήρε τις αποστάσεις που χρειαζόταν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τάχθηκε κατά των σκληρών κυρώσεων στον βαθμό που αυτές σήμαιναν υψηλό κόστος και για τους Ευρωπαίους. Καθώς η κρίση μεταξύ Ρωσίας –Ουκρανίας οξυνόταν, η Λεπέν έκλεινε το μάτι στην προπαγάνδα της Ρωσίας. Ωστόσο, υπό το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Οικονομική στήριξη από τη Ρωσία στο κόμμα της Λεπέν

Σημειώνεται πως το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα “Εθνικός Συναγερμός” (RN) έλαβε το 2014 ένα δάνειο ύψους 9,14 εκατ. ευρώ από την ρωσική τράπεζα First Czech –Russian Bank, σε μια εποχή που δεν έβρισκε δανεισμό στη Γαλλία.

Το δάνειο στη συνέχεια πέρασε στην Aviazaptchast που το “κληρονόμησε” όταν αγόρασε την εταιρεία Conti, στην οποία είχε περάσει το δάνειο, όταν η First Czech –Russian Bank τέθηκε υπό λογιστικό έλεγχο και τελικά έκλεισε το 2016. Το 2020 αυτό το δάνειο ήταν σε εκκρεμότητα και η ρωσική Δικαιοσύνη είχε καλέσει τη Λεπέν να δώσει εξηγήσεις για την μη αποπληρωμή του.

Για το πώς έφτασε στους Ρώσους ζητώντας δάνειο, έλεγε το 2019: “Η Ρωσία δεν μας χρηματοδοτεί. Όλα αυτά είναι ψέμα. Καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν συμφωνούσε να μας δώσει δάνειο. Δηλαδή αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε δάνεια σε όλο τον κόσμο. Απλώς έτυχε, μια ρωσική τράπεζα δέχθηκε να μας δανειοδοτήσει».