Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Εύβοια που κινείται ανεξέλεγκτα, από χθες, με τους πυροσβέτες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε γρήγορα στο παρθένο δάσος ενώ έχουν καεί σπίτια, επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Επίσης, λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν και οι οικισμοί Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η φωτιά κύκλωσε βενζινάδικο στην Βόρεια Εύβοια

Η φωτιά κύκλωσε ακόμα και βενζινάδικα. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο lamianow.gr τόνισε πως «για καλή μας τύχη δεν πήραν τα βενζινάδικα φωτιά, καταλαβαίνετε τι θα γινόταν».

Καπνός και έλλειψη ορατότητας κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα

Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν χωριά

Συνολικά έχουν εκκενωθεί δέκα χωριά και οικισμοί. Οι κάτοικοι που άφησαν πίσω τα σπίτια τους κατευθύνθηκαν είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε σε ξενοδοχεία.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση γύρω από τη Λίμνη Ευβοίας, με πολλούς οικισμούς να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ή να απειλούνται.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Η φωτιά στην Εύβοια ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου από την περιοχή της Δάφνης και γρήγορα επεκτάθηκε στα διπλανά χωριά.

20.000 στρέμματα κάηκαν

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Δεκάδες καμένα σπίτια

Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε  ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος.

«Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει πως «υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Υπόνοιες για εμπρησμό

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση. Γίνεται ολονύχτια μάχη. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, για την φωτιά που καίει στην περιοχή της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς το χωριό Καλαμούδι και το άλλο προς τα χωριά Κουρκουλί και Σκεπαστή.

«Τα μέτωπα είναι τεράστια . Δεν ελέγχονται με τις δυνάμεις που είναι εκεί» τόνισε.

Παράλληλα, όπως είπε, κινδύνευσαν άνθρωποι, καήκαν ολοσχερώς αυτοκίνητα σπίτια.

Ευτυχώς, όπως τόνισε, βρέθηκαν οι δύο άνθρωποι που αγνοούνταν και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όπου χρειάστηκε, το λιμενικό βοήθησε στην μεταφορά και την μετακίνηση των ανθρώπων, κατά τις εκκενώσεις των οικισμών.

«Κάποιοι άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους, αλλά ευτυχώς τους πείσαμε, γιατί μετά από δύο ώρες τα σπίτια αυτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός» υπογράμμισε.

«Η φωτιά ξεκίνησε από πολύ δύσβατο σημείο σε χαράδρα στο χωριό Δάφνη. Είναι πολύ ύποπτο. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο την συγκεκριμένα, με υψηλή θερμοκρασία και ανέμους» είπε ο δήμαρχος, αφήνοντας αιχμές για εμπρησμό.

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις

Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα αεροσκάφη

Ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα

 «Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

Ως «ιδιαίτερα μεγάλες» αποτιμά τις ζημιές που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Έχουμε ήδη στείλει στην περιοχή από νωρίς το πρωί και άρχισαν ήδη να εργάζονται συνεργεία από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Επειδή όμως η πυρκαγιά συνεχίζει, τα συνεργεία παρεμβαίνουν εκεί όπου οι αρμόδιοι τους επιτρέπουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη χθεσινή μέρα έγιναν αποκαταστάσεις των βλαβών με συνέπεια όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «παρά το γεγονός ότι έχουμε πυρκαγιά σε μία τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς ρεύμα να παραμένουν κάποια μικρά χωριά και οικισμοί που δεν έχουμε πρόσβαση ακόμη αλλά και που η αστυνομία τους έχει εκκενώσει». Όπως συμπληρώνει, «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με το δήμαρχο της περιοχής αλλά και την Πυροσβεστική να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ζημιές».