Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 76 καμένα σπίτια και 12,5 χιλ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, υπάρχουν πολλαπλές και διάσπαρτες εστίες και όχι ενιαίο μέτωπο, στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου – Τατοϊου.

Για σημαντική βελτίωση της κατάστασης στη Βαρυμπόμπη έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Από χθες το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν.

Όπως είπε αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες σπίτια

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακουλουθούσε τις εξελίξεις σπό το Κέντρο Επιχηρήσεων.

Στο νοσοκομείο 77 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Εβδομήντα επτά άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.
Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Σχεδόν αλώβητο το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Β. Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν υψηλά λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στην ανατολική Αττική

Σε πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου που δεν διακόπηκε αλλά σημείωσε πτώση της πίεσης, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και
αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα

Γκρι και μαύρο. Αυτά είναι τα χρώματα που επικρατούν στην άλλοτε καταπράσινη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Στάχτες, αποκαΐδια, καμένα δέντρα και καμένα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της έρημης περιοχής που επλήγη χθες από μία εφιαλτική πυρκαγιά. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ο καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή και ο μοναδικός ήχος που ακούγεται είναι αυτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.

Στην οδό Ιτέας και Χαλκίδος η Ελισάβετ Μουρατίδου μαζί με την οικογένεια της επέστρεψαν στο σπίτι τους. Εκεί τους περίμενε ο Τζάκο ο σκύλος τους. Το κτήμα και σπίτι πίσω από το δικό τους καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά το δικό τους σώθηκε.

«Μόλις είχαμε ποτίσει και είχαμε κάτσει να φάμε και ξαφνικά ακούμε δύο εκρήξεις δυνατές, βγήκαμε έξω και βλέπουμε όλη την πίσω πλευρά να καίγεται και τελευταία στιγμή μάς φώναζαν, φύγετε τώρα. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα. Τρέχοντας φεύγαμε, προσπαθούσαμε να βάλουμε το σκυλί στο αμάξι, να ελευθερώσουμε τα ζώα από πίσω, τα οποία όπως είδαμε, είναι τα περισσότερα ζωντανά και μας περίμεναν το πρωί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκείνη και η οικογένεια της βρίσκονταν σε πανικό και δεν ήξεραν τι να κάνουν. «Από τη μία δεν θες να αφήσεις το σπίτι σου, από την άλλη σου φωνάζουν τρέξε να σωθείς», εξηγεί. Κατά μήκος του δρόμου της οδού Ερυθραίας ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα και ο κ. Σπύρος επέστρεψε στην κατοικία του βρίσκοντας την χελώνα που τον επισκεπτόταν κάθε χρόνο καμένη. Καμένος όμως ήταν και ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας τους.

«Υπάρχουν εξωτερικές φθορές στο σπίτι, στα 150 μέτρα όταν είδα τη φωτιά πήρα το αυτοκίνητο κι έφυγα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην οδό Πεύκων ο διευθυντής των Μοντεσσοριανων σχολείων Θανάσης Ζαχόπουλος, παρατηρεί της ζημιές που έχει υποστεί το σχολείο. «Η Βαρυμπόμπη έχει πληγεί πάρα πολύ, τα Μοντεσσοριανά σχολεία δεν έχουν πρόβλημα μόνο στην αυλή υπήρξαν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς τα κτίρια δεν έχουν πρόβλημα. Πέρασε η φωτιά έκαψε τα ξερόχορτα. Νομίζω ότι θα επανέλθει η Βαρυμπόμπη. Μας βοήθησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος. Ούτε η κατασκήνωση είχε πρόβλημα. Εκκενώθηκε άμεσα. Οφείλω να πω ότι κι ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος ήταν συνεχώς εδώ», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην οδό Αγίας Τριάδος τα καμένα αυτοκίνητα και τα κλαδιά των δέντρων είναι πολλά, ενώ στην οδό Αγίου Αντωνίου ένα ζευγάρι καθαρίζει την αυλή του σπιτιού τους που έχουν υποστεί φθορές.

Αδέσποτα τρομαγμένα σκυλιά τριγυρνούσαν στο δρόμο διψασμένα και ταλαιπωρημένα αναζητώντας καταφύγιο.

Ο εθελοντής στην Alma Libre Αλέξης Ματζώρης, βρέθηκε από χθες στο πεδίο αναζητώντας τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια.

«Είμαστε εδώ μισή ώρα, έχουμε έρθει στην πλατεία Βαρυμπόμπης να ψάξουμε για τραυματισμένα ή καμένα ζωάκια. Έχουμε εντοπίσει ήδη δυο, τα έχουμε μαζέψει, το ένα έχει ήδη διακομιστεί σε κτηνίατρο, το άλλο θα διακομισθεί το συντομότερο. Η κατάσταση είναι τραγική, κάνουμε ο, τι μπορούμε. Βρήκαμε ήδη ένα μωρό γατάκι με εγκαύματα και μας έδωσαν πληροφορίες πιο πριν για ένα ενήλικο το οποίο ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και το μαζέψαμε. Χθες η πρόσβαση ήταν δυσχερέστερη. Καταφέραμε και βγάλαμε γατάκια από σπίτια που ήταν υπό εκκένωση και δεν μπορούσαν να τα πιάσουν οι ιδιοκτήτες τους γιατί ήταν τρομαγμένα και κρύβονταν», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η «μεγάλη» νύχτα

Λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επί της οδού Ανοίξεως, υπό το φόβο ότι θα περνούσε η φωτιά στον οικισμό.

Τελικά μετά από περίπου μία ώρα, η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης απέδωσε.

Η φωτιά δεν πέρασε και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Διονύσου, ενώ και τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση δείχνει πολύ καλύτερη. Την καλύτερη εικόνα επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA, και ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Σώθηκε το Κρυονέρι, οι φλόγες πάνε προς Τατόι

Από την Βαρυμπόμπη προς το Τατόι η φωτιά

Ωστόσο το πύρινο μέτωπο παραμένει σε εξέλιξη και τις τελευταίες ώρες κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τη δική τους μάχη, και ο ρόλος τους αναμένεται καθοριστικός για τον περιορισμό της φωτιάς.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Η καταστροφή πάντως είναι ανυπολόγιστη, και μόνο όταν σβήσουν οι φλόγες θα μπορέσει να αποτιμηθεί.

Σπίτια, περιουσίες, άλογα από τους ιππικούς ομίλους της περιοχής και άλλα πολλά άτυχα ζώα έχουν καεί.

Οι κάτοικοι των περιοχών που κυκλώθηκαν από τις φλόγες είχαν ειδοποιηθεί από νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με μήνυμα του 112.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε συγκεκριμένα από χθες για Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες. Τη νύχτα εστάλη και στους κατοίκους του Κρυονερίου.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Σώθηκε το Κρυονέρι, οι φλόγες πάνε προς Τατόι

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το βράδυ η πυρκαγιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.