Το «ύστατο χαίρε» είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στη Μάγια Λυμπεροπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερις ημέρες περίπου, στα 81 της χρόνια, από την καρδιά της.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία, εκεί όπου έδωσε το παρών πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κηδεία ήταν πολιτική, με τη σορός της ηθοποιού να αποτεφρώνεται μετά στη Ριτσώνα.

Μεταξύ των ηθοποιών που παρευρέθηκαν στην κηδεία ήταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Νίκη Παλληκαράκη, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κώστας Αρζόγλου, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, ο Μάνος Καρατζογιάννης, ο Γιάννης Νταλιάνης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Λεωνίδας Κακούρης, η Μάνια Παπαδημητρίου και η Βίκυ Βολιώτη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη Μάγια Λυμπεροπούλου

«Σήμερα αποχαιρετάμε μια μεγάλη ηθοποιό, μια μοναδική ερμηνεύτρια με απαράμιλλο σκηνικό ήθος, τη Μάγια Λυμπεροπούλου. Στην πολύχρονη σταδιοδρομία της στο σανίδι μετάγγισε σε κάθε ρόλο ό,τι ακριβώς συνιστά την ουσία της θεατρικής πράξης: Διακινδύνευση, συνεχή αναζήτηση, ομαδικότητα, πνευματικότητα, αυστηρότητα, γνώση, ευθύνη. Έπαιξε τα πάντα, ακόμη και δεύτερους και τρίτους ρόλους, αυτή η γεννημένη πρωταγωνίστρια, σκηνοθέτησε, δίδαξε. Το θέατρο είναι πληθυντικό, αυτή είναι η ομορφιά και η κατάρα του, έλεγε. Αυτή την αντίληψη υπηρέτησε σε όλη της την σταδιοδρομία: το μαζί, που μετατρέπει τη σκηνή σε κόσμο».

Ποια ήταν η Μάγια Λυμπεροπούλου;

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στη Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.α ενώ είχε διατελέσει και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς θεατρικούς ρόλους τους οποίους ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο. Είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Ο θείος Βάνιας», «Οι δούλες», «Ιλιάδα», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πάθος», «Φάουστ», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» κ.α.