Η Μάγια Αγγέλου αποτελεί πλέον την πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία που απεικονίζεται σε αμερικανικό νόμισμα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκοψε νομίσματα των 25 λεπτών, γνωστό ως «quarter», που απεικονίζει την ποιήτρια και ακτιβίστρια.
Η Μάγια Αγγέλου ήταν επίσης η πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε και ερμήνευσε ποίημα σε προεδρική ορκωμοσία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «American Women Quarters», αντίστοιχα κέρματα σχεδιάζονται και για άλλες πρωτοπόρες γυναίκες, ανάμεσά τους μια αστροναύτη, μια αρχηγό φυλής και μια ηθοποιό.
«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας – τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.
Η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία που απεικονίζεται νόμισμα των ΗΠΑ
Η Maya Angelou έγινε διάσημη το 1969 με την πρωτοποριακή αυτοβιογραφία της «I Know Why the Caged Bird Sings», για την παιδική της ηλικία στο Deep South.
Έλαβε δεκάδες τιμητικούς τίτλους και έγραψε πάνω από 30 έργα μπεστ σέλερ. Το 2010, της απονεμήθηκε το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», το υψηλότερο βραβείο πολιτών των ΗΠΑ, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Το νέο νόμισμα απεικονίζει την Μάγια Αγγέλου με ανοιχτά και απλωμένα χέρια.
Πίσω της είναι ένα πουλί που πετά και ο ήλιος που ανατέλλει, τα οποία είναι «εμπνευσμένα από την ποίησή της και συμβολίζουν τον τρόπο που έζησε», εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η μπροστινή πλευρά δείχνει την παραδοσιακή προτομή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πρώτου προέδρου της χώρας.
Το αμερικανικό νομισματοκοπείο σχεδιάζει να εκδώσει άλλα 20 κέρματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που θα απεικονίζουν άλλες Αμερικανίδες, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.
Κέρματα προγραμματίζονται επίσης φέτος για τη Sally Ride, πρώτη γυναίκα αστροναύτη των ΗΠΑ, την Wilma Mankiller, πρώτη γυναίκα αρχηγό των Τσερόκι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την Anna May Wong, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.
Τα σχέδια για αντικατάσταση του προέδρου Άντριου Τζάκσον στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων με τη Χάριετ Τάμπμαν, η οποία έσωσε σκλάβους ανθρώπους μέσω του υπόγειου σιδηρόδρομου, είναι ακόμη στα σκαριά.
Ποιά ήταν η Maya Angelou
Η Maya Angelou υπήρξε ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί τη χαρακτηρίζουν «Εθνικό Θησαυρό».
Η Μάργκεριτ Τζόνσον, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μετά τον χωρισμό των γονιών της. Σε ηλικία 8 ετών έπεσε θύμα βιασμού από τον σύντροφο της μητέρας της.
Όταν αποκάλυψε το γεγονός στην οικογένειά της, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός. «Πίστεψα ότι η φωνή μου τον σκότωσε, επομένως σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να μη μιλάω. Κι έτσι σταμάτησα να μιλάω» είπε. Μίλησε ξανά μετά από πέντε χρόνια.
Το 1951 παντρεύτηκε τον ελληνοαμερικανό ηλεκτρολόγο και επίδοξο μουσικό Τος Άντζελος (Αναστάσιος Αγγελόπουλος), το επίθετο του οποίου υιοθέτησε έκτοτε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Το «Μάγια» ήταν το χαϊδευτικό της. Το ζευγάρι έφτιαξε ένα χορευτικό σχήμα, τους «Αλ και Ρίτα», αλλά το 1954 χώρισε, επειδή ο σύζυγός της δεν ήταν αρεστός στη μητέρα της.
Ο Τος δεν «γέμιζε» το μάτι όπως φαίνεται στη μητέρα της, με αποτέλεσμα να την πιέσει να διαλύσει τον γάμο.
Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία.
Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που προαναφέραμε, όπου αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970.
Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών.
Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η ίδια ανέπτυξε και έντονη πολιτική δράση, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των μαύρων στις ΗΠΑ για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του δυναμικού ακτιβιστή Μάλκολμ X.
Το 1992 έγραψε το ποίημα «On the Pulse of the Morning», το οποίο διαβάστηκε στην ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.
Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών.
Μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημά της «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994, η Μάγια Αγγέλου έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Maya Angelou πέθανε στις 28 Μαΐου του 2014 στο Γουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας, σε ηλικία 86 ετών.