Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για το 2024.
Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον Real Fm για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης σχετικά το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο για αλλαγή «ιστορικού χαρακτήρα», που είναι εμβληματική και πολύ σημαντική, καθώς βγάζει τη χώρα από αγκυλώσεις ετών και «εμμονές, κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα».
Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του έτους και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 2024, σημείωσε.
«Ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφισθεί οι σχετικές διατάξεις. Οι οποίες θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα – το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις και για τα κρατικά πανεπιστήμια, όπως η δυνατότητα συνεργασίας με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας. «Θα υπάρχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κονδυλίων έρευνας, θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια», είπε.
Ακόμη, ο κ Βορίδης υπογράμμισε ότι κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, – κομμουνιστικές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια – στην Ελλάδα έχουμε καταλήξει να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν επιτρέπει τη λειτουργία αυτή».
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για κάτι αντινομικό και βαθύτατα υποκριτικό, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι η λειτουργία των κολεγίων «οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, η μεταρρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα ότι «πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».