Οι λύκοι που διαβιούσαν στο Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να καταπολεμούν τον καρκίνο – μια γενετική μετάλλαξη που θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους μεγαλύτερες πιθανότητες να σταθούν νικητές απέναντι στην ασθένεια.

Στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι που επέστρεψαν στη ζώνη αποκλεισμού, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της άγρια ζωής στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα γύρω δάση.

Το 2014, η βιολόγος Dr. Cara Love και οι συνεργάτες της επισκέφθηκαν την CEZ για να κατανοήσουν καλύτερα πώς συμπεριφέρονται οι γκρίζοι λύκοι της περιοχής και τους βρήκαν να ευημερούν.

Η ομάδα τοποθέτησε «ραδιοκολάρα» σε ορισμένα ζώα και πήρε δείγματα αίματος για να δει πώς ανταποκρίθηκαν στην καρκινογόνο ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρά το γεγονός ότι οι λύκοι λάμβαναν καθημερινά μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, εμφανίστηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της. Η Δρ Love και η ομάδα της βρήκαν συγκεκριμένες περιοχές στα γονίδια των λύκων που φαίνονται ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – κάτι που δεν συμβαίνει στον άνθρωπο, όπου μια σειρά γενετικών μεταλλάξεων καθιστούν τα άτομα πιο ευάλωτα στη νόσο.

Η ελπίδα είναι ότι με την απομόνωση αυτών των γενετικών μεταλλάξεων, οι επιστήμονες ίσως μπορέσουν να εντοπίσουν μεταλλάξεις στον άνθρωπο που αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη: