Ο πλούτος των μεγιστάνων της Γαλλίας στον τομέα της πολυτέλειας και των καλλυντικών εκτινάχθηκε σε πρωτοφανές ύψος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές αγόρασαν πανάκριβες τσάντες, φορέματα και προϊόντα περιποίησης.
Τώρα, τρεις από τους δισεκατομμυριούχους της χώρας – ο Bernard Arnault, η Francoise Bettencourt Meyers και ο Francois Pinault – βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται καθώς η αυτοσυγκράτηση αντικαθιστά την καλοπέραση.
Η τριάδα, που παραμένει μεταξύ των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο, έχει χάσει συνολικά 58 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Η πτώση έρχεται καθώς οι κολοσσοί της βιομηχανίας που ελέγχουν – LVMH, L’Oreal SA και Kering SA – καταγράφουν μειωμένη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας, ιδίως στην Κίνα.
Υποχώρηση για luxury brands
Η υποχώρηση ακολουθεί μια φανταστική περίοδο τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους δισεκατομμυριούχους, η αύξηση του πλούτου των οποίων τους ώθησε στην ίδια κατηγορία με μεγιστάνες της τεχνολογίας και της οικονομίας όπως ο Elon Musk και ο Warren Buffett. Στη Γαλλία, όπου κατοικούν οι Arnault, Bettencourt Meyers και Pinault, η πτώση της καθαρής τους αξίας συμπίπτει επίσης με την εντεινόμενη πολιτική πίεση για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, ώστε να καταπολεμηθεί η ανισότητα και να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα της χώρας.
Ο 88χρονος Pinault, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε στην Kering, είδε την περιουσία του να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς έπεσε κατά 63% στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το υψηλό του Αυγούστου 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιονδήποτε εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον δείκτη πλούτου του Bloomberg κατά την εν λόγω περίοδο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της μεγαλύτερης εταιρείας μόδας του, της Gucci.
«Υλοποιούμε έναν ριζικό μετασχηματισμό στην Gucci» σε ένα μη βέλτιστο περιβάλλον, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Kering, Armelle Poulou, σε μια τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα της εταιρείας αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων.
Απώλειες
Ο ηλικιωμένος Pinault παρέδωσε τον έλεγχο της εταιρείας στον γιο του, Francois-Henri Pinault, 62 ετών, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει επικεντρωθεί στη συλλογή έργων τέχνης του, ανοίγοντας μουσεία στο Παρίσι και τη Βενετία. Ο Francois-Henri έχει δεσμευτεί να αλλάξει την πορεία της Gucci, αλλά η προειδοποίηση αυτής της εβδομάδας για τις πωλήσεις ήταν η τρίτη μέσα στο 2024.
Από την αρχή του έτους, η περιουσία του Arnault έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα μεταξύ των 500 πλουσιότερων του κόσμου στην κατάταξη του Bloomberg. Κατέβηκε στην πέμπτη θέση του δείκτη από το Νο 1, καθώς οι μετοχές της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, του ομίλου πολυτελών ειδών που ίδρυσε και εξακολουθεί να ελέγχει ο 75χρονος Arnault, έχουν πέσει κατά 30% από το υψηλό τους στα μέσα του 2023.
Απογοήτευση
Τα αποτελέσματα ήταν επίσης απογοητευτικά στον κολοσσό καλλυντικών L’Oreal, συμβάλλοντας στο να σβηστούν 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της Bettencourt Meyers φέτος, αφήνοντάς την στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Η 71χρονη κληρονόμος ήταν για πολλά χρόνια η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, θέση που τώρα κατέχει η Άλις Γουόλτον.
«Η χειρότερη -από την αναμενόμενη- αναταραχή ήταν στη Βόρεια Ασία, στο κινεζικό οικοσύστημα, όπου οι αγορές έγιναν ακόμη πιο αρνητικές, ιδίως στην πολυτέλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της L’Oreal Nicolas Hieronimus σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές. Οι δραστηριότητες της εταιρείας παρέμειναν «αρκετά καλές» στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές, παρά την καλοκαιρινή επιβράδυνση, αλλά η Κίνα ήταν «πολύ χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον Covid».