Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από υψηλόβαθμους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας.
Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έριξε «φως» σε μία ιερή μπίζνα, η οποία είχε ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ από τα… παγκάρια της Εκκλησίας κατέληξαν σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, ως… επενδύσεις.
Ήδη έχουν δεσμευτεί τραπεζικοό λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, καθώς ήταν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών που τους έδιναν ένας υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και ένας ιερέας.
Ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο ένας ιερέας είναι στη Σύρο και ο άλλος στην Κρήτη.
Ο ένας από τους δύο ιερείς είναι πρόσωπο υψηλά ιστάμενο στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος. Ο δεύτερος ιερέας φέρεται να είναι στέλεχος της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος.
Όσον αφορά στους επιχειρηματίες που φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα, ένας είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην Πάτρα, στον οποίο είχε επιβληθεί στο παρελθόν ποινή κάθειρξης επτά χρόνων για εκβίαση ορθόδοξου μητροπολίτη της κεντρικής Ελλάδας, που έχει πεθάνει.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και μια γυναίκα υπάλληλος νυχτερινού κέντρου διασκέδασης.
Τι γνωρίζουμε για τον επιχειρηματία το ποινικό παρελθόν
Ο επιχειρηματίας από την Πάτρα, ο οποίος φέρεται να είναι βασικός αποδέκτης των χρημάτων – είναι γνώριμος τόσο των δικαστικών όσο και στις διωκτικών αρχών.
Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιάσεις, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες, ενώ το διάστημα 2009 – 2010 εξέτισε ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της απάτης.
Επίσης, έχει καταδικαστεί και για εκβίαση ιεράρχη της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μια από τις καταδικαστικές αποφάσεις, η οποία αφορούσε το αδίκημα της απάτης και της πλαστογραφίας τελέστηκε στη Σύρο όπου έχει την έδρα της και η Καθολική Εκκλησία. Πριν από 20 μέρες με έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ από την Καθολική Εκκλησία φέρεται να αγόρασε νυχτερινό κέντρο στην περιοχή της Πάτρας, ενώ είχε επινοικιάσει τρία ακόμα καταστήματα.
Η διαδρομή των χρημάτων
Η «δράση» είχε ξεκινήσει πριν από 7 με 8 χρόνια.
Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν τράπεζα διαπίστωσε ότι υπήρχε διακίνηση μεγάλων ποσών.
Η τράπεζα ενημέρωσε την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ότι υπάρχει «περίεργη» μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας προς τους λογαριασμούς επιχειρηματιών.
Από την έρευνα της Αρχής, εντοπίστηκαν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα τελευταία 7-8 χρόνια, από συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς -που ανήκαν σε υψηλόβαθμους ιεράρχες και κατέληγαν σε πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.
Με βάση τη διαδρομή των χρημάτων προκύπτουν προσπάθειες να χαθούν τα ίχνη: τα χρήματα έφευγαν από τους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένες φορές πήγαιναν στους λογαριασμούς των δύο ιεραρχών, κυρίως στους λογαριασμούς του ενός ιεράρχη, και κατόπιν στους πέντε επιχειρηματίας.
Η Αρχή εκτιμά ότι είναι πιθανό τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι ιεράρχες έπαιρναν και έδιναν και μετρητά.
Η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος:
«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.
Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».
Διαβάστε ακόμη:
- Στην Ελλάδα κλιμάκια της OLAF ψάχνουν συμβάσεις και αναθέσεις του Υπ. Μετανάστευσης
- Απευθείας ανάθεση – σκάνδαλο από την Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα
- Σπήλαιο Φράγχθι: Ένα προϊστορικό σπήλαιο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας
- Άντριου Τέιτ: Ο «τοξικός» influencer θέλει να έχει «ηρωικό θάνατο» όπως ο αρχηγός της Χαμάς