Αν η κρίση ενταθεί δεν αποκλείεται η ύφεση να χτυπήσει την Ευρώπη, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Eurobank «1989-2008, τα πρώτα χρόνια, ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα» όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Καθηγητή Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Χρήστου Γκόρτσου, που αναφέρεται στην ιστορία της τράπεζας.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως αν και έχουν υποχωρήσει σημαντικά, στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι στο 12% ενώ στην ευρωζώνη στο 2%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, λέγοντας πως κατά την γνώμη του δεν υιοθετήθηκε το βέλτιστο μείγμα οικονομικής πολιτικής, δεν έτρεξαν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν δημοσιονομικό χώρο και θα μετρίαζαν τον δυσμενή αντίκτυπο.

Και όπως είπε «η τοξική ατμόσφαιρα, η έντονη πολιτική αντιπαλότητα σε συνδυασμό με την άνοδο του λαϊκισμού κατέστησαν αδύνατη τη συναίνεση».

Για τον ακαδημαϊκό και επίτιμο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που 10 χρόνια μετά την απόφαση υλοποίησης της παραμένει ατελής», είναι κομβικής σημασίας. Και σημείωσε πως στην οικονομική κρίση και στην κρίση της πανδημίας απαιτήθηκαν 4,5 τρισ ευρώ από χρήματα φορολογουμένων για την διάσωση των τραπεζών στην Ευρώπη, και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για το σύνολο της Ευρώπης ανέφερε πως στην περίπτωση που η γεωπολιτική κρίση ενταθεί ή προκύψουν και νέοι παράγοντες εξωγενείς, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το δυσμενές σενάριο και η ύφεση να χτυπήσει την Ευρώπη…