Louis Vuitton. Είναι λογότυπο που για πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο αποτελεί αντικείμενο πόθου, σύμβολο κύρους και κοινωνικής καταξίωσης.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Η γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής ραπτικής, των κοσμημάτων και των δερμάτινων αξεσουάρ πολυτελείας.

Γενάρχης της υπήρξε ο Λουί Βιτόν (Louis Vuitton), ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1821 στο Λαβάν της Ανατολικής Γαλλίας. Στα 14 του χρόνια αναζητά την τύχη του στο Παρίσι και μην έχοντας καθόλου χρήματα, διανύει τα 400 χιλιόμετρα της διαδρομής με τα πόδια.

Το 1837 προσλαμβάνεται ως μαθητευόμενος στην εταιρεία Μαρεσάλ- κατασκευάστρια ειδών ταξιδιού. Το ασύγκριτο πάθος του για τα ταξίδια αλλά και την γνώση ήταν τα εφόδια για να γνωρίσει πολύ γρήγορα την επιτυχία. Μαθαίνει γρήγορα την τέχνη της δουλειάς και το 1854 στήνει τη δική του εταιρεία κατασκευής μπαούλων και βαλιτσών. Τα προϊόντα διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα, το άψογο φινίρισμα και τον επώνυμο χαρακτήρα τους- καθώς υπήρχε τυπωμένο πάνω τους το λογότυπο της εταιρείας. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που τα διέκρινε : ήταν ελαφρά και αδιάβροχα. Το 1885 ανοίγει το πρώτο του υποκατάστημα στο Λονδίνο, τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει τη σειρά Damier canvas και η εταιρεία του με το πέρασμα του χρόνου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη παγκόσμια φήμη.

Υποκαταστήματα σε όλα τα μεγάλα κέντρα

Στις 27 Φεβρουαρίου 1892 ο Louis Vuitton φεύγει από την ζωή και τον διαδέχεται ο γιος του a George, ο οποίος απογείωσε τη φίρμα κάνοντάς την γνωστή παγκοσμίως. Είναι εκείνος που φέρνει τη σειρά Monogram canvas για να προστατεύσει την μάρκα από την αντιγραφή.

Μέχρι το 1914 είχε ανοίξει υποκαταστήματα στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της εποχής: Νέα Υόρκη, Αλεξάνδρεια, Ουάσιγκτον, Βομβάη και Μπουένος Άιρες. Τότε λάνσαρε τις τσάντες Steamer Bag, που μπορούσαν να χωρέσουν σε μία μεγάλη βαλίτσα ρουχισμού. Το 1932 λάνσαρε τις τσάντες μεταφοράς σαμπάνιας, τις τσάντες χειρός που είναι πρώτες σε προτίμηση ακόμα και σήμερα.

Το 1936 φεύγει από τη ζωή και ο George Vuitton και τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιος του και εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Louis Gaston Vuitton.

Η εταιρεία-κολοσσός πέρασε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που φυσικά και θέλησε να ξεχαστεί γρήγορα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr