Η παρουσία της ακροδεξιάς συνωμοσιολόγου Λόρα Λούμελ δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες έχει εγείρει ερωτήματα, ακόμα και από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, για την επιρροή που μπορεί να έχει η αμφιλεγόμενη πρώην υποψήφια για το Κογκρέσο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Λούμερ είναι γνωστή για τη ρητορική της κατά των Μουσουλμάνων και τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, όπως ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν «εσωτερική υπόθεση» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η παρουσία της δίπλα στον Τραμπ σε εκδήλωση μνήμης για τις επιθέσεις, την Τετάρτη, προκάλεσε έκπληξη και οργή σε ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Την Τρίτη, η 31χρονη ταξίδεψε με το αεροπλάνο του πρώην πλανητάρχη στη Φιλαδέλφεια, όπου διεξήχθη προεδρικό ντιμπέιτ.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του ντιμπέιτ ήταν όταν ο Τραμπ επανέλαβε τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε κατοικίδια ζώα σε μια μικρή πόλη του Οχάιο. «Τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί», δήλωσε.

Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν αργότερα το BBC ότι δεν υπήρχαν «αξιόπιστες αναφορές» για κάτι τέτοιο. Εκείνος δήλωσε ότι επανέλαβε ισχυρισμούς που είχε ακούσει στην τηλεόραση, αλλά εκείνη είχε προωθήσει αυτή τη θεωρία μία ημέρα πριν από το ντιμπέιτ στους 1,2 εκατομμύρια ακολούθους της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ενώ το επίπεδο πρόσβασης της Λούμερ στον Τραμπ παραμένει ασαφές, η παρουσία της στη Φιλαδέλφεια και η ανάρτησή της οδήγησαν ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να την κατηγορήσουν για τον αβάσιμο ισχυρισμό που έκανε ο πρώην πρόεδρος στο ντιμπέιτ.

Ανώνυμη πηγή κοντά στην εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε στο Semafor ότι ανησυχούν «100%» για την εγγύτητά της. «Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που έχει θέσει η εκστρατεία του , δεν νομίζω ότι λειτουργούν», δήλωσε η πηγή.

Ωστόσο, μια άλλη πηγή δήλωσε ότι η εκείνη δεν παρενέβη στις προετοιμασίες του ντιμπέιτ και την περιέγραψε ως «θετικό άτομο». Ο Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος Ντένις Λένοξ ήταν πιο επικριτικός για την απόδοση του Τραμπ στο ντιμπέιτ και για την παρουσία της Λούμερ.

«Αυτό συμβαίνει όταν αυτοσχεδιάζεις, ζεις μέσα στη φούσκα του Fox News και βασίζεσαι σε άτομα όπως ο Matt Gaetz και, πολύ περισσότερο, η Λόρα Λούμερ», δήλωσε.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η συνωμοσιολόγος ανέφερε ότι δρα «ανεξάρτητα» για να βοηθήσει τον Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «την τελευταία ελπίδα της χώρας μας». «Σε όλους τους δημοσιογράφους που με καλούν και μου ζητούν επίμονα να μιλήσω, η απάντηση είναι όχι», έγραψε. «Είμαι πολύ απασχολημένη με τις ιστορίες και τις έρευνές μου και δεν έχω χρόνο να διασκεδάζω τις θεωρίες συνωμοσίας σας».

Η ζωή και η πορεία της συνωμοσιολόγου

Γεννημένη στην Αριζόνα το 1993, έχει εργαστεί ως ακτιβίστρια και σχολιάστρια για οργανισμούς όπως το Project Veritas και το Infowars του Άλεξ Τζόουνς. Το 2020, έθεσε υποψηφιότητα με την υποστήριξη του Τραμπ ως Ρεπουμπλικανή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ηττήθηκε από τη Δημοκρατική Λόις Φράνκελ. Δύο χρόνια αργότερα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκθρονίσει τον εκπρόσωπο Ντάνιελ Γουέμπστερ σε άλλη περιφέρεια της Φλόριντα.

Είναι γνωστή για την έντονη υποστήριξή της προς τον Τραμπ και για την προώθηση συνωμοσιολογικών θεωριών, όπως ότι η Καμάλα Χάρις δεν είναι μαύρη και ότι ο γιος του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα για τη δολοφονία του Trump.

Αυτές οι αναρτήσεις οδήγησαν στον αποκλεισμό της από πολλές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram και, όπως υποστηρίζει η ίδια, ακόμη και από την Uber και την Lyft λόγω προσβλητικών σχολίων για μουσουλμάνους οδηγούς. Έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «υπερήφανη Ισλαμοφοβική».

Εμφανίζεται συχνά σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Τραμπ και έχει θεαθεί στο παρελθόν στην κατοικία του στη Φλόριντα, Mar-a-Lago. Νωρίτερα φέτος, ταξίδεψε με το αεροπλάνο του στην Αϊόβα, όπου εκείνος την ανέφερε από τη σκηνή σε εκδήλωση, λέγοντας: «Θέλεις την Λόρα στο πλευρό σου». Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης μοιραστεί πολλά από τα βίντεό της στην πλατφόρμα Truth Social.

Το 2022, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να την προσλάβει για την εκστρατεία του, αλλά υποχώρησε μετά από αντιδράσεις κορυφαίων συνεργατών του, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι η Loomer θα μπορούσε να βλάψει τις εκλογικές του προσπάθειες.

Άλλη φανατική υποστηρίκτρια του Trump, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, επέκρινε την Λούμερ για τα σχόλιά της που αμφισβητούν την καταγωγή της Χάρις και για μια ανάρτηση που έλεγε ότι ο Λευκός Οίκος «θα μυρίζει κάρυ» αν η Χάρις – η οποία έχει εν μέρει ινδική καταγωγή – εκλεγεί.

Η Γκριν χαρακτήρισε τα σχόλια της Loomer «αποτρόπαια και εξαιρετικά ρατσιστικά» και δήλωσε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν το ποιοι είμαστε ως Ρεπουμπλικάνοι ή το κίνημα MAGA», προκαλώντας καταιγισμό αντιδράσεων.

Η αντιπαράθεση αυτή εκτυλίχθηκε μόλις μία ημέρα αφότου η κα Loomer εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις με τον Trump για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια. Όταν ρωτήθηκε από το Associated Press για την παρουσία της εκεί, δήλωσε ότι δεν εργάζεται για την εκστρατεία και προσκλήθηκε ως καλεσμένη.

Διαβάστε ακόμη: