Μια πόλη θαμμένη κάτω από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι τυχαία, κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης. To σημείο της ανακάλυψης υποδεικνύει ότι το αστικό κέντρο της περιοχής Saxon Lundenwic, εκτείνεται πιο δυτικά απ’ ό,τι αρχικά θεωρείτο.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τύχη. Με αφορμή τα 200 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης, άρχισαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Ήταν τόσο εκτεταμένες οι εργασίες που χρειάστηκε να ανοίξει ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο περνά κάτω από τη διαδρομή γνωστή ως Jubilee walk, η οποία συνδέει την πλατεία Trafalgar με την Orange Street. Σε εκείνο το σημείο έγινε η εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη.

Οι υπόγειες ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν εστία, χρονολογούμενη στον 7ο ή τον 8ο αιώνα, και υποδεικνύουν την ύπαρξη του σαξονικού οικισμού της πόλης Lundenwic. Και όλα αυτά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Οι Αρχαιολόγοι του οργανισμού UCL, αποκάλυψαν μία εστία, τρύπες πασσάλων, εστίες ψησίματος, λάκκους, χαντάκια, και επιδαπέδιους αποθηκευτικούς χώρους. «Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν, μαρτυρούν ότι το αστικό κέντρο του Lundenwic εκτείνεται πιο δυτικά απ’ ό,τι αρχικά θεωρούσαμε», δήλωσε ο Stephen White, επικεφαλής των ανασκαφών στο σημείο. Η δημοσιοποίηση της ανακάλυψης και η σύνδεσή της με την αρχαιολογία στο υπόλοιπο Λονδίνο, κάνει το γεγονός πιο συναρπαστικό», δήλωσε ο Στήβεν Ουάιτ, επικεφαλής των ανασκαφών στην Jubilee Walk.

Πάνω απ’ τη διαστρωμάτωση των σαξονικών επιπέδων, ανακαλύφθηκαν επίσης τείχη της μετά τον Μεσαίωνα εποχής, με το παλαιότερο να θεωρείται ότι χτίστηκε στον 17ο ή τον 18ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις διαφόρων φάσεων ανασκευής των τειχών μέσα στον χρόνο, με τη χρήση διαφόρων οικοδομικών υλικών, τα οποία φτάνουν έως τον 19ο αιώνα.