Σε λογικά επίπεδα κράτησε η ΔΕΗ και ο Γιώργος Στάσης την τιμή του ρεύματος με τα νέα τιμολόγια από τον Ιανουάριο, γεγονός που έδωσε και το συνολικό σύνθημα στην αγορά.

Πάντως οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι οι βασικές τιμές χρέωσης που θα διαμορφώσουν στις αρχές του Ιανουαρίου την τελική τιμή χρέωσης του καταναλωτή με βάση την εξίσωση που λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Να υπενθυμίσουμε σε κάθε περίπτωση ότι αυτά τα τιμολόγια που κρατήθηκαν σχετικά σταθερά και αφήνουν το ΥΠΕΝ «ευχαριστημένο», είναι στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το Δεκέμβριο του 2021 ο καταναλωτής χρεωνόταν 10-11 λεπτά την κιλοβατώρα, άρα πληρώνει 50% παραπάνω μέσα σε 2 χρόνια.

Η τελική τιμή που θα πληρώσει ο πελάτης είναι η βασική τιμή μείον την έκπτωση, συν το πάγιο, συν τη χρέωση μηχανισμού διακύμανσης (που τα όρια ενεργοποίησής του διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία).

Άρα και η διερεύνηση του ορίου ενεργοποίησης που θέτει κάθε εταιρεία είναι μια σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, άρα και για τη σύγκριση των πράσινων τιμολογίων κάθε εταιρείας.

Συνεπώς οι αρχικές ανακοινώσεις έχουν ενδεικτική αξία και μόνον. Οι οριστικές τελικές τιμές που θα πληρώνει ο καταναλωτής θα ανακοινωθούν έως 1/1/2024.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €1,9 εκατ., ενώ εκείνα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες €11,1 εκατ. το α' εξάμηνο 2022

Την παρτίδα έσωσε η ΔΕΗ με εντολή Γιώργου Στάσση

Στα 16 λεπτά/KWh διαμορφώνεται η βασική τιμή για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ1/Γ1Ν για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα όσα ανήρτησε στην ιστοσελίδα της. Η χρέωση είναι 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 KWh και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά.

Με την έκπτωση 20% η τιμή του πράσινου τιμολογίου φτάνει τα 12,8 λεπτά στη χαμηλή κατανάλωση, στα 13,76 λεπτά άνω των 500 KWh και στα 10,32 λεπτά για τη νύχτα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ/μήνα.

Η ΔΕΗ τοποθετεί παράλληλα τη βασική τιμή στο κίτρινο (κυμαινόμενο) τιμολόγιό της MyHome4All στα 15,5 λεπτά για τις πρώτες 500 KWh, στα 21,1 λεπτά για παραπάνω κατανάλωση και στα 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% αγγίζει τα 12,4 λεπτά, 16,88 λεπτά και 10,32 λεπτά αντίστοιχα.Το πάγιο και σε αυτό το τιμολόγιο είναι 5 ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στη σχετική σήμανση για τα σταθερά της τιμολόγια με μπλε χρώμα: Το τιμολόγιο myHome Online έχει τιμή στα 28 λεπτά για την ημέρα και 24 λεπτά για τη νύχτα με πάγιο 1 ευρώ.

Το δεύτερο τιμολόγιο myHome Enter είναι στα 29,5 λεπτά (26 νυχτερινή) με 3 ευρώ πάγιο.

Ερώτησεις - Απαντήσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Η πορεία των τιμών καταναλωτή

Τα λογικά (αλλά όχι φθηνά) επίπεδα των λιανικών τιμών ρεύματος τον Ιανουάριο όπου δεν υπάρχουν οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, ξεκίνησαν με τις αριθμητικές τιμές των πράσινων τιμολογίων όλων των εταιρειών.

Αρκεί φυσικά να μην υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη στις διεθνείς αγορές, που θα συμπαρασύρει δυσανάλογα προς τα πάνω τις ελληνικές τιμές.

Εάν όμως τα ειδικά προϊόντα ίσχυαν τον μήνα που διανύουμε, τότε με βάση την Τιμή (ΤΕΑ) Νοεμβρίου (105,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), οι τιμές των προμηθευτών θα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερες, από τις χρεώσεις που ισχύουν για τα βασικά τους προϊόντα τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του τελευταίου «κύκλου» εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στη λιανική.

Ως αντιπροσωπευτικός «δείκτης» για την εκτίμηση της εξέλιξης των λιανικών τιμών, με όχημα τα ειδικά προϊόντα ρεύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Γ1 της ΔΕΗ – το οποίο είναι και το προϊόν που επέλεξε η επιχείρηση να αποτελέσει το πράσινο τιμολόγιό της από τις αρχές του 2024.

Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο συμβόλαιο υπάγεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καταναλωτών, ο οποίος μπορεί μάλιστα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αν μεταπέσουν σε αυτό πελάτες της επιχείρησης που αυτή τη στιγμή υπάγονται σε άλλα προϊόντα της.

Μικρή μείωση στα τιμολόγια ρεύματος- Τι ανακοίνωσαν ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι

Αμετάβλητα απο το 2023 τα «πράσινα τιμολόγια» της ΔΕΗ

Πυξίδα για την τιμή του («πράσινου» πλέον) Γ1 τον Ιανουάριο του 2024, είναι η χρέωση του ίδιου προϊόντος έναν ακριβώς χρόνο νωρίτερα. Επομένως, ο «πήχης» τίθεται στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή στην τότε «καθαρή» τιμή του εν λόγω προϊόντος, αφαιρώντας την επιδότηση.

Η τιμή του Γ1 για τον Ιανουάριο θα «κλειδώσει» στις 31 Δεκεμβρίου (και θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), καθώς τότε θα «κλειδώσει» η επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης, η οποία με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την ΤΕΑ Δεκεμβρίου.

Με δεδομένες τις υπόλοιπες παραμέτρους του «πράσινου» τιμολογίου της ΔΕΗ (βασική χρέωση, έκπτωση, συντελεστές μηχανισμού διακύμανσης), μπορεί να εκτιμηθεί ποιο ύψος ΤΕΑ θα οδηγούσε σε παρόμοια τιμή με τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η ΤΕΑ Δεκεμβρίου αγγίξει τα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή διαμορφωθεί 15,5% υψηλότερα περίπου από την ΤΕΑ Νοεμβρίου. Υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η αύξηση στη χονδρική δεν θα είναι αλματώδης – υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητικό απρόοπτο. Ένα τέτοιο αισιόδοξο στοιχείο είναι η τιμή του συμβολαίου TTF (φυσικού αερίου) παράδοσης επόμενου μήνα, το οποίο για τον Δεκέμβριο «τρέχει» στα 46,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 46,81 τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, μία μικρότερη ΤΕΑ Δεκεμβρίου -π.χ. στα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- θα διαμορφώσει το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 15,12 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, χαμηλότερα από τα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή τον «πήχη» του Ιανουαρίου 2024.

Η ασφυξία των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας συνεχίζεται

Τα ειδικά τιμολόγια των προμηθευτών

Ανεξαρτήτως της ΤΕΑ Δεκεμβρίου, το «πράσινο» Γ1 της ΔΕΗ θα είναι το φθηνότερο ανάλογο προϊόν τον Ιανουάριο. Ωστόσο, τα προϊόντα τριών ιδιωτών διαμορφώνονται σε πολύ μικρή απόσταση.

Ο λόγος για τα ειδικά τιμολόγια των Protergia και NRG (λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις συνέπειας που θα παράσχουν τον Ιανουάριο) και της ΕΛΙΝ (το οποίο δεν περιλαμβάνει έκπτωση συνέπειας). Οι υπόλοιποι πάροχοι κινούνται λίγο ως πολύ ψηλότερα.

Τόσο η ΗΡΩΝ όσο και η ‘Αέριο Αττικής’ δεν έχουν ανακοινώσει τις εκπτώσεις που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα για τις τελικές χρεώσεις των ειδικών προϊόντων τους.

Ενδεικτικό της «γειτνίασης» των τριών παρόχων με τη ΔΕΗ είναι πως μία ΤΕΑ Δεκεμβρίου στα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, θα σημαίνει τελική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο της ΕΛΙΝ στα 16,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (+3,3% πάνω από το Γ1), 16,46 σεντς ανά κιλοβατώρα για αυτό της NRG (επίσης +3,3% από το Γ1) και 16,6 σεντς για αυτό της Protergia (4,2% ακριβότερο από το Γ1).

Εάν η ΤΕΑ Δεκεμβρίου «κλείσει» στα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τότε η τιμή της ΕΛΙΝ θα διαμορφωθεί στα 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (+3,2% από το Γ1), της NRG στα 15,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (+3,4% πάνω από το Γ1) και της Protergia στα 15,77 (+4,3% πάνω από το Γ1).
Σε αυτό το ενδεχόμενο, και οι τρεις εταιρείες θα κινούνταν κάτω από τον «πήχη» των 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή την «καθαρή» τιμή του Γ1 τον Ιανουάριο του 2024.

Το Eurogroup θέλει να καταργήσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις απο του χρόνου!

Τι θα γίνει συνολικά στο τρίμηνο του 2024

Η τελική τιμή των «πράσινων» τιμολογίων εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: τη βασική χρέωση, την ενδεχόμενη επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης και τις τυχόν εκπτώσεις. Με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρειών, φαίνεται πως οι εταιρείες ακολούθησαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η πρώτη ήταν να καθοριστεί η βασική χρέωση κοντά στην προσδοκώμενη τελική τιμή. Όσοι προμηθευτές ακολούθησαν αυτή την «οδό», καθόρισαν παράλληλα σε υψηλό επίπεδο το άνω όριο του μηχανισμού διακύμανσης. Κάτι που σημαίνει πως η προσαύξηση από τον μηχανισμό θα συμμετέχει σε μικρό ποσοστό στην τελική τιμή, αφού αυτή η προσαύξηση εξαρτάται από τη διαφορά της ΤΕΑ προηγούμενου μήνα και του άνω ορίου.

Έτσι, υπάρχει για παράδειγμα εταιρεία με βασική χρέωση 14 λεπτά ανά KWh (με την έκπτωση συνέπειας) και άνω όριο του μηχανισμού στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η δεύτερη (αντίθετη) προσέγγιση, που ακολούθησαν άλλες εταιρείες, ήταν να «τοποθετήσουν» τη βασική χρέωση σε σχετικά χαμηλό ύψος και επίσης χαμηλά το άνω όριο του μηχανισμού.

Στην τελική τιμή θα συμμετέχει περισσότερο ο μηχανισμός διακύμανσης (αφού θα είναι μεγαλύτερη η διαφορά της ΤΕΑ προηγούμενου μήνα από το άνω όριο) και λιγότερο η βασική χρέωση. Έτσι, για παράδειγμα, άλλος πάροχος όρισε τη βασική χρέωση στα 9,9 λεπτά ανά KWh, αλλά το άνω όριο στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι δύο στρατηγικές καθιστούν μη συγκρίσιμα τα πράσινα προϊόντα των εταιρειών, με αποκλειστικό κριτήριο τη βασική χρέωση. Επομένως, η αντιπαραβολή τους μπορεί να γίνει στη βάση των τελικών τιμών των προϊόντων, που θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου.

Από τις τρεις παραμέτρους της τελικής τιμής, η έκπτωση μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα. Κατά συνέπεια, η κατάταξη των πράσινων τιμολογίων για τον Ιανουάριο (από το φθηνότερο στο ακριβότερο) δεν είναι απίθανο να είναι εντελώς διαφορετική τον επόμενο μήνα, αν υπάρξουν προμηθευτές που για τον οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να αναθεωρήσουν (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) τα bonus τους.

Ήρθε αμερικανικό αέριο στην Ε.Ε. - Πέφτουν οι τιμές - Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος το Νοέμβριο

Πως προκύπτει η τελική τιμή

Η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής στο «πράσινο τιμολόγιο» από την 1η Ιανουαρίου προκύπτει από τη βασική τιμή προμήθειας κάθε εταιρείας ΜΕΙΟΝ τις Εκπτώσεις ΣΥΝ το Μηχανισμό Διακύμανσης.

Από τη βασική τιμή που ορίζεται ελεύθερα από τον κάθε προμηθευτή και παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για 6 μήνες, αφαιρούνται οι εκπτώσεις, τις οποίες ο πάροχος οφείλει να ανακοινώνει ξεχωριστά.

Η ‘δύσκολη’ παράμετρος της εξίσωσης είναι ο Μηχανισμός Διακύμανσης, που περιλαμβάνει τέσσερις συντελεστές: Το «κάτω» και το «άνω όριο» της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του προηγούμενου μήνα, που όταν αυτή τα υπερβαίνει, τότε ο μηχανισμός ενεργοποιείται αυτόματα.

Έναν πολλαπλασιαστή προσαύξησης και ένα σύστημα διόρθωσης ώστε τον επόμενο μήνα να διορθώνεται το όποιο λάθος έκανε ο προμηθευτής ως προς τις τιμές που ανακοίνωσε τον προηγούμενο.

Όσο πιο χαμηλό είναι το «άνω όριο», σημαίνει ότι τόσο μεγαλύτερο τμήμα από την τιμή χονδρικής θα επιβαρύνει τον καταναλωτή. Από μόνη της μια χαμηλή βασική τιμή προμήθειας ενός παρόχου δεν λέει και πολλά πράγματα, αν δεν συνοδεύεται και από ένα σχετικά υψηλά άνω όριο τιμών.

Ρεύμα: Κοντά στα 2 δις οι επιδοτήσεις Σεπτέμβριου - Αφορούν 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές

Παράδειγμα

Μία εταιρεία έβαλε το «άνω όριο» στα 90 ευρώ/ MWh.

Εάν η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το Δεκέμβριο κλείσει στα 115 ευρώ, θα μετακυλήσει στον καταναλωτή μόνο 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 2,5 σεντς / κιλοβατώρα, τα οποία και θα προστεθούν στη βασική χρέωση προμήθειας, αφαιρουμένης της όποιας έκπτωσης.

Μία άλλη εταιρία, όρισε ως «άνω όριο» τα 60 ευρώ. Θα επιβαρύνει τον πελάτη της με 55 ευρώ (5,5 σεντς). Ακόμη και αν αυτός ο δεύτερος πάροχος έχει ορίσει χαμηλότερη βασική χρέωση από τον πρώτο, τελικά μάλλον θα είναι ακριβότερος.

Συνεπώς το αντικείμενο της χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύνθετο.

Αφορά ένα χρηματιστηριακό προϊόν, η ενημέρωση γύρω από παραμέτρους απαιτεί γνώσεις, ενασχόληση, εξειδίκευση, χρόνο, τα οποία δεν διαθέτει ο μέσος άνθρωπος, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για αυτό το λόγο έχει σημασία, να μπορούν οι καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου εύκολα και άμεσα να συγκρίνουν τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη: