Ο τραγικός απολογισμός του φρικτού τροχαίου, που συνέβη λίγη ώρα μετά την προσγείωση της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, είναι πέντε νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φρικτό τροχαίο έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιωτικές νοσηλεύτριες-γιατροί, ένας άνδρας των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και δύο διερμηνείς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι διερμηνείς είναι γυναίκες, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, τα οποία εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω το φύλο.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η είδηση το φρικτού τροχαίου προκάλεσε χθες σοκ. Η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή που μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην πληττόμενη από τις πλημμύρες χώρα έφθασε χθες το μεσημέρι στη χώρα και αμέσως επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με κατεύθυνση την Ντέρνα. Στον δρόμο του ταξιδιού, που αναμενόταν να κρατήσει περί τις τέσσερις ώρες, το λεωφορείο ενεπλάκη σε ένα τρομακτικό τροχαίο. Υπήρξε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα και το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες. Στο λεωφορείο μετέβαιναν 19 άτομα, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ που αρχικά μιλούσε για «ελαφρά τραυματίες»

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το ότι στην αρχική του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ μιλούσε για ελαφρά τραυματίες από το τροχαίο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση που είχαν από τη Λιβύη, για ελαφρά τραυματίες. Όπως ανέφεραν, δεν υπήρχαν άλλες πηγές πληροφόρησης, δεδομένου ότι τα κινητά δεν πιάνουν στη Λιβύη, και τα δορυφορικά τηλέφωνα καταστράφηκαν στο τροχαίο. Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν, το υπουργείο Υγείας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί Έλληνες από το τροχαίο πριν ενημερώσει πρώτα την Αθήνα. Ακολούθως, όταν ενημερώθηκαν επισήμως για τους νεκρούς, ενημέρωσαν τις οικογένειες των θυμάτων και, ακολούθως, εξέδωσαν τη δεύτερη ανακοίνωση με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους.

Η τραγική ιστορία μιας εκ των νεκρών

Την ίδια ώρα, το Creta24 παρουσιάζει την τραγική ιστορία της μιας εκ των νεκρών, που υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στην Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με το κρητικό μέσο, ο αδελφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε τροχαίο, ενώ η οικογένειά της είχε χάσει και τον θείο της, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, εν ώρα καθήκοντος.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Ανδρουλάκης: Παρατηρήθηκε κενό πληροφόρησης εκ μέρους των αρμοδίων αρχών

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανάφερε σε δήλωσή του:

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση  για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

Διαβάστε ακόμη: