Τέτοια παιχνίδια θέλουν να βλέπουν οι ποδοσφαιρόφιλοι. Σαν αυτό που έγινε στο Άνφιλντ. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, ομάδες δύο εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο, του Γιουργκεν Κλοπ και του Πεπ Γκουαρδιόλα, αποζημίωσαν τον κόσμο που το παρακολούθησαν.

Ένα από τα κορυφαία ντέρμπι των τελευταίων ετών ήταν κατά το ήμισυ «φτωχό» από μεγάλες φάσεις. Συνέπεια λογική από τη στιγμή που η Λίβερπουλ παρά το δυνατό πρώτο 10λεπτο, κλείστηκε πίσω και αδυνατούσε να κάνει αισθητή την παρουσία τους, με τη Σίτι να κυριαρχεί απόλυτα και να επιδίδεται σε «σφυροκόπημα» μετά το 30΄.

Στο 21′, ο Φόντεν είχε τη μεγαλύτερη φάση των Πολιτών, όταν ο Μπερνάρντο Σίλβα κινήθηκε σαν «σβούρα» περικυκλωμένος από τους Reds και κατάφερε να βρει «ξέφωτο», πασάροντας ιδανικά στον νεαρό Άγγλο. Ο Άλισον, όμως, τον νίκησε στο τετ-α-τετ, όπως έκανε και στο 44′ με τα πόδια, μετά την αδιανόητη, «τηλεκατευθυνόμενη» μπαλιά ακριβείας του Έντερσον από την εστία. Ενδιάμεσα, ο Ντε Μπρόινε είχε τη δική του στιγμή αστοχώντας ολομόναχος με κεφαλιά-ψαράκι από την ιδανική σέντρα του εξαιρετικού Φόντεν. Και κόντρα σε αυτά, οι Reds το μόνο που κατάφεραν ήταν όλη κι όλη μία τελική, εντελώς ακίνδυνη, σημειώνοντας τη φτωχότερη επίδοσή τους εντός έδρας σε πρώτο ημίχρονο στην PL μετά τον Ιανουάριο του 2017.

Ό,τι δεν είχε το πρώτο μέρος, οι δύο ομάδες το εμφάνισαν μετά την ανάπαυλα στο πιο γεμάτο 45λεπτο της χρονιάς. Η Λίβερπουλ «ξύπνησε», αντέδρασε και ο Μο Σαλάχ προοδευτικά έκανε τους φίλους των Reds να νιώθουν ότι… ονειρεύονται. Αφού ο Ζότα προειδοποίησε με ωραία πιρουέτα και σουτ στην κίνηση που εξουδετέρωσε ο Έντερσον (πρώτο σουτ στην εστία για τους Reds στο 50′), ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ απέδειξε γιατί αξίζει όλα τα λεφτά του… κόσμου, με διπλό ρόλο. Κόντρα στη ροή του ματς, με μια ντρίμπλα στον «ασβέστη», στη μεσαία γραμμή, έφτιαξε χώρο για να τρέξει και έβγαλε την ιδανική κάθετη στον Σαντιό Μανέ, που πλάσαρε εύκολα για το 1-0 (59′).

Η Σίτι ήταν συνολικά ανώτερη και όταν η ανάπτυξή της λειτουργεί κατά γράμμα, είναι απλά ασταμάτητη. Έτσι έγινε δέκα λεπτά αργότερα, στο 69′, όταν ο Γκάμπριελ Ζεσούς συνέκλινε και μοίρασε υπέροχα στον Φόντεν, ο οποίος αυτή τη φορά νίκησε τον Άλισον για το 1-1 και σκόραρε σε τρίτο σερί ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Λίβερπουλ.

Ο Σαλάχ, όμως, και οι εμπνεύσεις του δεν άφησαν τη Σίτι να πιστέψει για πολύ στην ανατροπή. Με ένα γκολ που θα ζήλευε κι ο Λιονέλ Μέσι στα καλύτερά του, ο Μο άφησε άπαντες άλαλους και το κοινό του «Άνφιλντ» εκστασιασμένο. Μία ντρίμπλα ανάμεσα σε τέσσερις αμυντικούς, προσποίηση με αλλαγή κατεύθυνσης στον Λαπόρτ και φανταστικό τελείωμα στο πλαϊνό δίχτυ, για το θεαματικό 2-1 στο 76′.

Ωστόσο, η Σίτι είχε σφυγμό και πήρε αυτό που άξιζε, τουλάχιστον δηλαδή τον βαθμό. Με ωραία ξεδιπλωμένη επίθεση, ο Ντε Μπρόινε βρέθηκε σε θέση βολής στο σημείο του πέναλτι και το σουτ του κόντραρε στον Μάτιπ και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-2. Αν δεν ήταν πάντως ο Ρόδρι, να αποσοβήσει σίγουρο γκολ του Φαμπίνιο προ κενής εστίας χάρη σε ένα αριστουργηματικό τάκλιν σωτηρίας, τότε οι Πολίτες θα είχαν φύγει με άδεια χέρια.