Με όλες τις τιμές που προσήκουν σε έναν ανώτατο στρατιωτικό και στον σύζυγο της βασίλισσας της Βρετανίας κηδεύεται από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών την Παρασκευή 9 Απριλίου.
Η τελετή, παρά την αναμφίβολη μεγαλοπρέπειά της και την τήρηση των παραδόσεων, προσαρμόστηκε στις επιταγές της πανδημίας. Ταυτόχρονα, απηχεί την ενδοοικογενειακή κρίση που ξέσπασε στη βασιλική οικογένεια μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην αμερικανική τηλεόραση.
i-kideia-toy-prigkipa-filippoy-doyka-toy-edimvoyrgoy-561334909
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ παρευρίσκονται μόνο 30 άτομα, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει την εμπλοκή περίπου 730 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Το τελετουργικό έχει ξεκινήσει, ενώ στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα, στη μνήμη του δούκα του Εδιμβούργου.
Η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου έχει μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου με ένα τροποποιημένο Jaguar Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε και ο ίδιος.
Οι παριστάμενοι στην τελετή φορούν πρωινό ένδυμα, με παράσημα, αλλά όχι στρατιωτικές στολές. Μια απόφαση που έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και την αμηχανία που θα προκαλούνταν όταν ο πρίγκιπας Χάρι θα ήταν ο μόνος που θα εμφανιζόταν δίχως στολή, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί των στρατιωτικών αξιωμάτων του.
Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου στις 17.00 ώρα Ελλάδος: Παρευρισκόμενοι, τελετουργικό και λεπτομέρειες… | Hellasjournal.com
Το παρών στην κηδεία δίνουν τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου, όπως και τα οχτώ εγγόνια τους, αλλά κανένα από τα δισέγγονα.

Το τελετουργικό

Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα αναχώρησε από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley και το αυτοκίνητο έφτασε στο πίσω μέρος της πομπής.
Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο θα κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα θα πυροβολεί ανά λεπτό και θα ηχεί καμπάνα.
Η Bentley της βασίλισσας θα σταματήσει στο παρεκκλήσι, όπου θα την υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα την συνοδεύσει στο κάθισμά της.
Το φέρετρο θα φθάσει στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister θα έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.
Στα δυτικά σκαλιά θα παραταχθεί, αφού αφιππεύσει, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα ηχήσει το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».
Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.
https://www.youtube.com/watch?v=2sz2o6OEiQg

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.