Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Η Λιουντμίλα Κοντόπουλου είναι εικαστικός, κεραμίστρια και σχεδιάστρια και δημιουργός κοσμημάτων. Θαυμάσαμε την ξεχωριστή δουλειά της στην έκθεση στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας με θέμα “Ιόνια Νησιά: Από το Χτες στο Σήμερα.”, σπουδή ξεχωριστή με μελέτη και αγάπη για την ελληνική παράδοση.

Συναντήσαμε την καλλιτέχνιδα στο χώρο της έκθεσης και μιλήσαμε μαζί της για τον θαυμασμό της για την ελληνική ιστορία και παράδοση καθώς και την πίστη της ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την πατρίδα της.

-Κυρία Κοντοπούλου, έχετε ταξιδέψει πολύ και μένετε στην Ελλάδα σχεδόν 30 χρόνια με την οικογένειά σας. Ποιες οι επιρροές από όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες στη δουλειά σας;

-Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου, χάρη στον σύζυγό μου. Πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το κόσμημα το 2009. Από το 2011 ανήκω στην καλλιτεχνική ομάδα της κυρίας  Ελένης Τζιφάκη,  ένα πραγματικό πρότυπο γυναίκας και καλλιτέχνη. Μια γενναιόδωρη ψυχή!

Πιστεύω ότι παρόλα τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, περισσότερο έχω επηρεαστεί από την Ελληνική τέχνη και παράδοση στο κόσμημα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον θαυμασμό μου για την ελληνική ιστορία, καθώς και στην δασκάλα μας,  η οποία είναι λάτρης της Ιστορίας αυτού του πλούσιου τόπου.

-Ποια κοσμήματα έχετε θαυμάσει και ξεχωρίσει σε συλλογές και μουσεία;

-Σε όλα τα ταξίδια μου πάντα επισκεπτόμαστε και πολλά μουσεία, οπότε έχω δει πάρα πολλές συλλογές κοσμημάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου: Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη, Τυνησία, Αίγυπτο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και φυσικά την Ρωσία.

Μια σύγχρονη συλλογή κοσμημάτων, η οποία μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ενός Ρώσου καλλιτέχνη του Ilgiz Fazulzyanov, την οποία είχα θαυμάσει στο Κρεμλίνο στη Μόσχα το 2016.

 -Σε τι ενότητες-συλλογές διακρίνονται τα κοσμήματά σας;

-Έχω φτιάξει μια συλλογή εμπνευσμένη από την ρωσική παράδοση, αλλά τα περισσότερα δημιουργήματά μου έχουν σχέση με την πολυαγαπημένη μου Ελλάδα και διακρίνονται σε αρκετές ιστορικές ενότητες επηρεασμένες από την εποχή που μελετώ κάθε φορά.

Έχω την ευλογία της έμπνευσης και της καθοδήγησης από την καλλιτεχνική ομάδα που ανήκω όχι μόνο στο κόσμημα, αλλά και στην κεραμική και μικρογλυπτική κ.λ.π. Διαρκώς εμβαθύνω όχι μόνο σε γνώσεις και τεχνικές αλλά και σε ανθρώπινες αξίες και ήθος.

Λιουντμίλα Κοντόπουλου

-Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

-Για τα δημιουργήματά μου χρησιμοποιώ κυρίως μέταλλο, ημιπολύτιμους λίθους, επίσης ασχολούμαι και με την κεραμική.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr