Οι πολιτιστικές διαδρομές δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε σήμερα από τα Χανιά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται με συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων από 50 χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός, «οι Πολιτιστικές Διαδρομές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Ελλάδα, που ήταν πάντα δρόμος, όπως και η Μεσόγειος, που συνδέουν ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες, αγαθά».

Επισήμανε πως «στο DNA του Έλληνα και του Κρητικού είναι ο πολιτισμός. Αυτό αναδεικνύουν οι Πολιτιστικές Διαδρομές» και προσέθεσε: «Παράλληλα, ο σχεδιασμός και ο διάλογος για να σχηματιστεί μία διαδρομή, σε όλα τα επίπεδα, δείχνει τον δρόμο προς ένα διαφορετικό είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με το πολιτιστικό απόθεμα. Σήμερα μιλάμε για την οικονομία των εμπειριών, που είναι ότι εισπράττει ο καθένας από κάθε τόπο που πηγαίνει. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές λοιπόν είναι σαν το παλιό κρασί που γεμίζει τους ασκούς. Υπό την έννοια αυτή, δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο βιώσιμης ανάπτυξης, για την οποία όλοι μιλάμε. Συνδέονται με το μεγαλύτερο διακύβευμα της εποχής μας, τη συλλειτουργία του πολιτισμού με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι και ο στόχος της ΕΕ. Ουσιαστικά, οι Πολιτιστικές Διαδρομές ενώνουν, λαούς, συνήθειες και τον επιχειρηματικό κόσμο κάθε χώρας».

Στην συνάντηση των Χανίων αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjorn Berge, χαρακτηρίζοντας την πολύ σημαντική. «Το ΣτΕ είναι ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οργανισμός, με 46 μέλη σήμερα. Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το ΣτΕ. Πρόκειται για ένα ιστορικό συνέδριο, καθώς πριν από 35 χρόνια δημιουργήθηκε η πρώτη πολιτιστική διαδρομή στην πόλη Σαντιάγκο Ντι Κομποστέλλα. Σήμερα έχουμε 48 πολιτιστικές διαδρομές, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε 16. Δεν είναι τυχαίο αυτό, είναι η πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε:

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστοσοπούλου επισήμανε πώς μέσα από τις πολιτιστικές διαδρομές οι λαοί, ανακαλύπτουν τις ρίζες τους, καθώς «αναδεικνύουν μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων χωρών και πολιτισμών της Ευρώπης να συμβάλει στην κοινή πολιτιστική και άυλη ευρωπαϊκή κληρονομιά». Όπως ακόμα τόνισε, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εμπειρία.

Σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι ο σχεδιασμός νέων πολιτικών ανάδειξης του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης χαρακτήρισε τον πολιτισμό “όχημα” για να ξεπεράσει η Ευρώπη τις προκλήσεις τού σήμερα.

Γεγονός υψίστης σημασίας για τα Χανιά και την Κρήτη, χαρακτήρισε το forum ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης, ενώ ο πρόεδρος του Δικτύου Διαδρομών των Πολιτιστικών Καφέ της Ευρώπης Βασίλης Σταθάκης τόνισε ότι η συνάντηση των Χανίων ανοίγει νέους ορίζοντες και τον δρόμο για κοινές δράσεις των Πολιτιστικών Διαδρομών της Ευρώπης.