Το εμπορικό λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’», τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) είναι στην τελική φάση διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και αρκετό καιρό, μέσω υπο-παραχώρησης.

Τέσσερα διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν προεπιλεγεί για τον σχετικό διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης και πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές έως τις 9 Φεβρουαρίου 2022 που έχει ορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία.

Είναι ήδη η τρίτη ή τέταρτη ημερομηνία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Στην Αγορά κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες από καιρό, αλλά δεν υπήρχε κάποια τεκμηριωμένη άποψη που να ερμηνεύει τη συστηματική αναβολή.

Σε ότι αφορά την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) υπάρχουν άλλοι (γεωστρατηγικοί) λόγοι αναβολής, αλλά στην Καβάλα, ΓΙΑΤΙ άραγε καθυστερεί τόσο ο Διαγωνισμός;

Υποτίθεται πως έχει μια διοίκηση υπό την κα Άννα Θυσιάδου που απολαμβάνει προνομιακής πολιτικής υποστήριξης, παρά τα όσα δυσμενέστατα κατά καιρούς γράφονται και λέγονται για τα «μυστήρια της Καβάλας», σε ότι σχετίζεται με τη διαχείριση του Οργανισμού από την προστατευόμενη (και στενή συνεργάτιδα) του τοπικού βουλευτή κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Και δεν είναι και λίγα..

Ξεκινώντας από τον ίδιο το Διαγωνισμό που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, του έχοντος καταγωγή από την περιοχή επικεφαλής στο Υπερταμείο κ. Γρ. Δημητριάδη. Ρωτήσαμε και μάθαμε κάτι πραγματικά σοκαριστικό, ασχολούμενοι με το ίδιο το φυσικό αντικείμενο του Διαγωνισμού.

Καταρχάς, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης στη βιομηχανική ζώνη της Καβάλας εντός της οποίας γίνονται διάφορα.

Η εν λόγω έκταση ως δημόσια περιουσία υποτίθεται πως κανονικά ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (που έχει πλέον περιέλθει στην ΕΤΑΔ).

Έπειτα διαπιστώσαμε ότι το παραχωρούμενο τμήμα του εμπορικού Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’» δεν έχει αποτυπωθεί στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, ως μη υπάρχουσα υποδομή ΔΕΝ θα μπορούσε να έχει παραχωρηθεί και στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας ΑΕ.

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ βαίνει στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας πώλησης για ένα περιουσιακό στοιχείο που ΔΕΝ ανήκει έστω και τυπικά στη θυγατρική εταιρεία του, τον ΟΛΚ!

Μιλάμε για φιάσκο ολκής!!

Εκτίθεται όλος ο δημόσιος μηχανισμός της Χώρας λόγω της ασυγχώρητης ανεπάρκειας (ή μήπως ανικανότητας..;) των διοικούντων.

Μόλις ελάχιστες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής των τελικών οικονομικών προσφορών, η διοίκηση του ΟΛΚ με επικεφαλής την κα Α. Θυσιάδου και ασφαλώς η Ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν κατορθώσει να επιλύσουν το ιδιοκτησιακό ζήτημα του «Φίλιππος Β’».

Το ζήτημα δεν είναι ούτε μικρό, ούτε γραφειοκρατική λεπτομέρεια.

Είναι βαθιά ουσιαστικό και εκθέτει όλους όσους οργανώνουν το Διαγωνισμό δια του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο δηλώνει υπεύθυνα σε διεθνή επενδυτικά σχήματα πως τους παραχωρεί τη χρήση και την εκμετάλλευση ενός ολόκληρου Λιμανιού στη νευραλγική ζώνη του άξονα της Εγνατίας στη Β. Ελλάδα.

Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως από στιγμή σε στιγμή, ο Διαγωνισμός θα αναβληθεί – για μια ακόμη φορά..

Αλλά ΑΥΤΟ δεν μεταβάλλει το Μείζον Πρόβλημα αξιοπιστίας και σοβαρότητας του Ελληνικού Κράτους που εκπροσωπείται εν προκειμένω από μια ΔΕΚΟ όπως ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας.

Τα ερωτηματικά που εύλογα δημιουργούνται και χρήζουν άμεσης απάντησης από τους υπευθύνους της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ είναι

1. ΠΩΣ τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για παραχώρηση μη τυπικά υφιστάμενης υποδομής; Είναι σε γνώση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης;

2. Δεδομένου πως ο Διαγωνισμός τρέχει για πάνω από ενάμιση χρόνο, σε ΠΟΙΕΣ ενέργειες έχει προβεί ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας ΑΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

3. Γνωρίζει η Κυβέρνηση, ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ την πραγματικότητα που περιγράφουμε ή απλώς παραπλανώνται συστηματικά από τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως τους έχοντες γνώση του ανεπίλυτου ως σήμερα προβλήματος της εκτελεστικής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας;

Θα αναλάβει επιτέλους κανείς τις ευθύνες μια ΤΟΣΟ ακραίας γελοιότητας που συγκαλύπτουν δια των διαρκών αναβολών του Διαγωνισμού, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα κατορθώσουν να το επιλύσουν…;

Πετάνε έξω τον Ιβάν Σαββίδη από τη διεκδίκηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας!