Εδώ και περίπου 200 ημέρες, οι οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για το Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες κατέρριψαν κάθε ρεκόρ ως προς την περικοπή της ζήτησης.

Η πτώση που σημειώθηκε ήταν -13,69% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ στο σύνολο του 2022 ήταν μειωμένη κατά -3,55% έναντι του 2021.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών άλλαξε με την ενεργειακή κρίση και τους υψηλούς λογαριασμούς να τους ωθούν σε κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Τόσο εντός των κατοικιών τους όσο και στους χώρους εργασίας.

Ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης ρεύματος.

Προηγήθηκαν άλλοι πέντε μήνες με την κατανάλωση να υποχωρεί έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2021: Νοέμβριος (-9,96%), Οκτώβριος (-8,26%), Σεπτέμβριος (-4,26%), Αύγουστος (-12,71%) και Ιούλιος (-11,24%).

Τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη περικοπή έκαναν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 στο δίκτυο διανομής η μείωση που καταγράφηκε ήταν -15,61%. Οι πελάτες της υψηλής τάσης επιδίωξαν να εξοικονομήσουν ενέργεια ρίχνοντας την κατανάλωση κατά -1,51%.

Για όλο το 2022 στο δίκτυο η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε κατά -4,31%, ενώ στην υψηλή τάση η υποχώρηση ήταν οριακή στο -0,51% έναντι του 2021.

Όπως είναι αναμενόμενο η πτώση της ζήτησης έριξε και την ηλεκτροπαραγωγή.

Για όλο το 2022 καταγράφηκε μείωση κατά -3,08% έναντι του 2021 με την παραγωγή από τις συμβατικές μονάδες να βουτά κατά -12,57%, ενώ αντίθετα η παραγωγή από ΑΠΕ ανέβηκε κατά 14,32% έναντι του 2021.

Για τον Δεκέμβριο η καθαρή παραγωγή έπεσε κατά 21,93% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Οι θερμικές μονάδες κυριάρχησαν στο ενεργειακό μίγμα με μερίδιο 56,72%, ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 35,60% και τα υδροηλεκτρικά με 7,67%.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ για τις ΑΠΕ – Σε πρώτο πλάνο οι μπαταρίες για αποθήκευση

Την αλλαγή στις προτεραιότητες των ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ υπέγραψε ο Σκρέκας: Αυξάνεται στα 4 Γιγαβάτ η ισχύς για τα έργα με PPAs και επισπεύδεται η εξέταση αιτημάτων για standalone μπαταρίες

Η σημαντική αλλαγή που φέρνει η νέα Υπουργική αφορά στην επίσπευση εξέτασης των αιτήσεων σύνδεσης των standalone μπαταριών.

Έτσι, καθορίζει ότι τα αιτήματα αυτά θα εξετάζονται παράλληλα με την Ομάδα Β, αντί της Ομάδας Γ που προβλέπεται στο ισχύον πλαίσιο προτεραιοτήτων.

Και πάλι προϋπόθεση είναι να υπάγονται σε περιορισμούς έγχυσης, ώστε να μην δεσμεύουν «χώρο» από τις ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ.

«Παράθυρο» για επίσπευση ανοίγει όμως και για την εξέταση των αιτήσεων συστημάτων ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης (Ομάδα Δ), είτε αυτά μπορούν να απορροφούν είτε όχι ενέργεια από το δίκτυο, ώστε να εξετάζονται παράλληλα με αιτήσεις των Ομάδων Β και Γ. Και πάλι προϋπόθεση είναι να μην δεσμεύουν «χώρο» από «απλές» (δηλαδή χωρίς αποθήκευση) μονάδες ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ.

Αναλυτικά, τακτοποιήθηκε και νομοθετικά το σχέδιο του ΥΠΕΝ να ικανοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη σύναψη «πράσινων σηυμβολαίων -PPAs», με νέα Υπουργική Απόφαση η οποία αυξάνει το όριο για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που προορίζεται για διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, και μέσω της Ομάδας Β στις προτεραιότητες χορήγησης όρων σύνδεσης, διεκδικεί πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» του ΕΣΜΗΕ.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν η συνολική ισχύς να αυξηθεί κατά 2,5-3 Γιγαβάτ, από το 1,5 Γιγαβάτ που προέβλεπε η αρχική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου, η οποία και καθόρισε το πλαίσιο προτεραιοτήτων στη χορήγηση όρων σύνδεσης σε ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ και το δίκτυο διανομής. Η νέα Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αυξάνει όντως από το 1,5 στα 4 Γιγαβάτ το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης για την Ομάδα Β.

Η καινούρια Υπουργική έχει ήδη υπογραφεί και, εκτός από την αύξηση της συνολικής ισχύος στην Ομάδα Β, πραγματοποιεί και άλλες τροποποιήσεις στο πλαίσιο προτεραιοτήτων που θεσμοθετήθηκε τον Αύγουστο, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι σημειακές. Όσον αφορά τα «πράσινα» PPAs, μία ακόμη αλλαγή είναι πως η αύξηση της συνολικής ισχύος στα 4 Γιγαβάτ «φέρνει» και τις εναλλάξ εξετάσεις αιτημάτων ανάμεσα στην Ομάδα Β και την Ομάδα Γ.

Έτσι, αφού χορηγηθούν οριστικοί όροι σύνδεσης για ένα χαρτοφυλάκιο 500 Μεγαβάτ που προορίζεται για «πράσινα» PPAs, στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις της υποομάδας Γ1 (Εξαιρούμενοι σταθμοί αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες με συμμετοχή σε αυτές ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης τα 200 Μεγαβάτ). Στη συνέχεια, θα χορηγηθούν όροι σύνδεσης για ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον 1.000 Μεγαβάτ από την Ομάδα Β, ώστε αμέσως μετά να κατακυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο» ΑΠΕ από τις υποομάδες Γ2, Γ3 και Γ4 (προφανώς έως τα αντίστοιχα μέγιστα όρια ισχύος).

Μετά την ολοκλήρωση των τριών υποομάδων, ο ΑΔΜΗΕ θα «επιστρέψει» στην Ομάδα Β, για να χορηγήσει όρους σύνδεσης για ένα επιπλέον portfolio 1.500 Μεγαβάτ για «πράσινα» PPAs. Τότε, θα «μεταβεί» ξανά στην Ομάδα Γ, για να χορηγήσει όρους σύνδεσης στις υποομάδες Γ5 και Γ6, ώστε αμέσως μετά να δώσει πρόσβαση στο ΕΣΜΗΕ στα υπόλοιπα 1.000 Μεγαβάτ έργων ΑΠΕ για διμερείς συμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Ομάδα Β, οι υπόλοιπες παράμετροι παραμένουν ίδιες, καθώς για παράδειγμα διατηρείται στο 20% η απόκλιση ισχύος. Επίσης, και πάλι προβλέπεται ότι εντός 6 μηνών από την έκδοσή της, οι παραγωγοί χρειάζεται να προσκομίσουν υπογεγραμμένο το διμερές συμβόλαιο, ώστε να μην χάσουν τον ηλεκτρικό «χώρο» που έχουν δεσμεύσει.

Διαβάστε ακόμη: