Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν «ψαλίδισμα» στις τραπεζικές χρεώσεις θα ζυγίσει από σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο κλάδος των τραπεζών είναι η ναυαρχίδα του χρηματιστηρίου και αυτός που οριοθετεί το momentum σε κάθε περίπτωση.

Οκτώ συνεδριάσεις πριν το φινάλε του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον επιστρέψει στην περιοχή των 1.470 μονάδων, απέχοντας μόλις 2,44% από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.505 μονάδες που είχε βρεθεί στα τέλη Μαΐου 2024.

Ο Δεκέμβριος έως τώρα είναι πολύ θετικός, καθώς μετά την πρώτη ανοδική εβδομάδα (+4,52%), και το περασμένο πενθήμερο ήταν ανοδικό σε ποσοστό 0,88%, με το μήνα έως τώρα να καταγράφει άνοδο 5,45% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Έτσι, το Χ.Α. συνεχίζει να βελτιώνει την εικόνα του,έχοντας ήδη εξαλείψει τις απώλειες του Οκτωβρίου (-4,77%), και πλέον κινείται σε υψηλά δυόμισι μηνών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση από τα υψηλά 13 ετών.

Η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε τη δυναμική και το τέμπο αυτής που είχε προηγηθεί, όμως ήταν ένα πενθήμερο που έδωσε την ευκαιρία στην αγορά να αφομοιώσει με πολύ ώριμο τρόπο τα κεκτημένα, κάνοντας μάλιστα και ήπιες διορθώσεις εντός πλαισίου και χωρίς αλλοίωση κεκτημένων.

Καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, με τις τράπεζες να κάνουν ένα βήμα πίσω μετά το ράλι των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, ενώ πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας βγήκαν στο προσκήνιο με καλά πονταρίσματα.

Η κινητικότητα συνεχίζεται ενώ καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη επιχειρηματική αγορά, με πολλά projects να ξεκολλούν, ενώ υπάρχουν και μετοχικές ανακατατάξεις, καθώς μετά το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τους Άραβες της Masdar, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε το μίνι placement στη ΓΕΚ Τέρνα όπου η πλευρά του Latso Family Office πούλησε περί το 2,50% του ομίλου, ρίχνοντας το ποσοστό του κάτω από το 5% πλέον.

Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 1.400 μονάδες με άνοδο 1,7% μετά τη νίκη Τραμπ

Κοντά στις 1.470 μονάδες πλέον ο Γενικός Δείκτης

Στην τελευταία συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο κράτησε όλα τα κεκτημένα, αλλά υπερκέρασε και τις 1.460 μονάδες που σύμφωνα με τον έγκριτο αναλυτή και διευθύνων σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, είναι κρίσιμη για τη συνέχεια.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. κινούμενος μόνιμα σε θετικό έδαφος, έκλεισε στις 1.469,32 μονάδες με άνοδο 0,36%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1470,44 μονάδες (+0,44%).

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.584,43 μονάδες με άνοδο 0,32%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.313,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πλησίασε περαιτέρω αλλά δεν υπερκέρασε τις 1.300 μονάδες, κλείνοντας στις 1.298,37 μονάδες με άνοδο 0,47%.

Εβδομάδα και έτος

Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,88%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,92%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,37%.

Πλέον, άλλαξαν τα δεδομένα και στις αποδόσεις από την αρχή του 2024, με το Γ.Δ. στο +13,62%, τον FTSE 25 στο +14,78%, τον Mid Cap στο +2,80% με σημαντική υστέρηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με άνοδο 22,30%.

Την Παρασκευή οι συναλλαγές ήταν μειωμένες καθώς κατήλθαν στα 97,13 εκατ. ευρώ, όμως σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 132,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 είναι στα 139,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 25,4% έναντι του 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Στήριγμα στην αγορά έδωσε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές από BBB- με θετικές προοπτικές από τον οίκο Scope Ratings, η πρώτη αναβάθμιση της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας και πραγματοποιείται σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και ενώ ισχυρές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση του αξιόχρεού τους.

Ζητείται επειγόντως «βότσαλο» για να ταράξει τα «λιμνάζοντα ύδατα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Δυνατό φινάλε και κλίμα για νέα υψηλά

Θετική είναι η ανάγνωση που κάνει για την εικόνα της αγοράς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος στην εβδομαδιαία έκθεσή του εξάρει τη «χαρακτηριστική η άνεση της Αγοράς να περιορίσει την ένταση των ρευστοποιήσεων παρά τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη, τόσο σε ημέρες αδυναμίας όσο και σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις διατηρώντας παράλληλα την συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στο ταμπλό ξεχώρισαν κινήσεις στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αφορούσαν τίτλους που είχαν υποαποδόσει το προηγούμενο διάστημα λόγω της διάθεση πακέτων μετοχών, δίνοντας δυνατότητες επιλογών σε “εγκλωβισμένα” χαρτοφυλάκια να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στο ταμπλό απελευθερώνοντας παράλληλα ρευστότητα στο σύστημα».

Η άποψη του κ. Χατζηδάκη είναι ότι η αγορά «δείχνει να έχει ενσωματώσει την επίδραση από την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τις προμήθειες των τραπεζών, ενώ οι παρουσιάσεις των εισηγμένων στα roadshows που προηγήθηκαν φαίνεται ότι επανέφεραν ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον σε όσες εταιρείες επικαιροποίησαν τις προοπτικές τους για την επόμενη χρονιά».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «η εικόνα δείχνει ενθαρρυντική για τους αγοραστές οι οποίοι μπορούν να προσδοκούν σε ένα… buzzer beater νέων υψηλών για το Γενικό Δείκτη στις συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο της χρονιάς. Η εβδομάδα συνέχισε να δίνει λευκά ημερήσια “σώματα”, ενδεικτικό των διαθέσεων των αγοραστών να κινηθούν πιο επιθετικά προς το τέλος της ημέρας, ενώ τερμάτισε κοντά στο υψηλό της διακύμανσης της. Ξεκάθαρα ανοδική πλέον η βραχυπρόθεσμη τάση μετά την διαφυγή από την ζώνη της ταλαιπωρίας (1.420 -1.380), έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος από την απόσταση που την χωρίζει από τα χαμηλά Νοεμβρίου έως το φετινό υψηλό χωρίς οι ταλαντωτές να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές, η διαφυγή από την επόμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης στις 1.485 μονάδες, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το τελευταίο οχυρό των πωλητών πριν τα φετινά υψηλά έτους. Η μάχη αυτή πιθανότατα θα κριθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς η διακοπτόμενη ροή των συνεδριάσεων μετά τις 20 Δεκεμβρίου (23, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου) ενδεχομένως να μην βοηθάει ιδιαίτερα στη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής».