Σύμφωνα με το λεξικό Μέριαμ-Ουέμπστερ (Merriam-Webster), η λέξη της χρονιάς για το 2021 είναι η λέξη «εμβόλιο» (vaccine).

Λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για τη λέξη της χρονιάς για το 2021, ο Peter Sokolowski, αρχισυντάκτης του Merriam-Webster, μιλώντας στο Associated Press ανέφερε πως «η λέξη εμβόλιο για το 2021 ήταν καθημερινά υψηλά στις αναζητήσεις μας».

«Εμβόλιο»: Η λέξη της χρονιάς για το 2021

«Αντιπροσωπεύει δύο διαφορετικές ιστορίες. Η μία έχει να κάνει με την επιστήμη, η οποία λειτούργησε ταχύτατα για την παραγωγή των εμβολίων, και από την άλλη έχει να κάνει και με τις διαμάχες που προέκυψαν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι μία λέξη που φέρει πάνω της δύο σημαντικές ιστορίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επιλογή αυτή έρχεται μετά το «vax» ως λέξη της χρονιάς από τους ανθρώπους που εκδίδουν το Oxford English Dictionary.

Η έκθεση της Oxford Languages διαπίστωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, η λέξη «vax» ήταν πάνω από 72 φορές πιο συχνή, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στη Merriam – Webster, οι αναζητήσεις για «εμβόλιο» αυξήθηκαν κατά 601% το 2020, όταν το πρώτο εμβόλιο χορηγήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι αναζητήσεις εκτινάχθηκαν κατά 535% τον Αύγουστο, καθώς οι ΗΠΑ σκεφτόταν να εγκρίνει κάποια εμβόλια, ενώ έχουν μείνει σταθερές όλο το φθινόπωρο.

To λεξικό Μέριαμ-Ουέμπστερ ανανέωσε τη σημασία του «εμβολίου» για να περιέχει και τη χρήση της τεχνολογίας m-RNA στην παραγωγή εμβολίων.