Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είτε αυτό είναι Pfizer/BioNTech είτε Moderna, αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με εκείνα που δημιουργούνται μετά την δεύτερη δόση.

Παράλληλα, η τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο δημιουργούνται 50 φορές περισσότερα επίπεδα αντισωμάτων στον οργανισμό ενός ατόμου απ’ ότι μετά τη λοίμωξη (φυσική ανοσία).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλέξις Ντεμόνμπρεουν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νorthwestern του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση σε 33 υγιείς μεσήλικες, τόσο πριν όσο και μετά την τρίτη δόση (η δεύτερη δόση είχε γίνει κατά μέσο όρο πριν εννέα μήνες).

Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο: 50 φορές μεγαλύτερα τα επίπεδα αντισωμάτων από ότι μετά την λοίμωξη

Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο

Λίγο πριν την ενισχυτική δόση (τρίτη δόση) τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περίπου δέκα φορές σε σχέση με τα επίπεδά τους λίγο μετά τη δεύτερη δόση.

Έξι έως δέκα μέρες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυξηθεί κατά 25 φορές και ήταν πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα μετά τη δεύτερη δόση.

Στους εθελοντές που είχαν νοσήσει από Covid-19 προτού εμβολιαστούν στη συνέχεια, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση ήταν 50 φορές μεγαλύτερα από ό,τι μετά τη λοίμωξή τους (φυσική ανοσία).

Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο: 50 φορές μεγαλύτερα τα επίπεδα αντισωμάτων από ότι μετά την λοίμωξη

Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είτε αυτό είναι Pfizer/BioNTech είτε Moderna, αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με εκείνα μετά την δεύτερη δόση.

«Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων είναι τόσο υψηλά, η ενισχυτική δόση πιθανώς μπορεί να μας δώσει προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είδαμε να συμβαίνει μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση ενισχυτικών δόσεων για να αποτραπούν οι λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους και επίσης υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ότι μετά τη δεύτερη δόση».