search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λεωφορειολωρίδες: Πού θα τοποθετηθούν 12 νέες κάμερες κυκλοφορίας-Χωρίς παρουσία τροχαίας η βεβαίωση παράβασης

Η καταγραφή των παραβάσεων γίνεται με ραντάρ και ταυτόχρονη φωτογράφηση των οχημάτων

Λεωφορειολωρίδες: Πού θα τοποθετηθούν 12 νέες κάμερες κυκλοφορίας-Χωρίς παρουσία τροχαίας η βεβαίωση παράβασης

Δώδεκα σύγχρονες ψηφιακές κάμερες θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων και την καταγραφή των οδηγών που υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας.

Η λειτουργία αυτών των συστημάτων έχει σκοπό την αυτόματη καταγραφή και βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ και ειδικότερα των οδηγών που παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες, χωρίς την παρουσία αστυνομικών καθώς η βεβαίωση και καταγραφή των παραβάσεων γίνεται με ραντάρ και ταυτόχρονη φωτογράφηση των οχημάτων.

Η τοποθέτηση των 12 καμερών θα γίνει σε θέσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία και όπου θα υπάρχουν εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες. Αναλυτικότερα, οι νέες κάμερες θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία:

– 5 κάμερες στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας

– 1 κάμερα στη Λεωφ. Κηφισίας

– 3 κάμερες στη Λεωφ. Μεσογείων

– 3 κάμερες στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας με ραντάρ και φωτογραφική κάμερα θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων.

Το αυτοκίνητο που θα παραβιάζει την λεωφορειολωρίδα θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στην φωτογραφία, στην οποία και θα εμφανίζεται η ταχύτητα κίνησης, το σημείο της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και ότι στοιχείο κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης.

Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών και φορτηγών.

Το σύστημα θα «τραβάει» τουλάχιστον 2 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο.

Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της Αθήνας, για την παρακολούθηση των λεωφορειολωρίδων, υπάρχουν ήδη 12 αναλογικές κάμερες (με φιλμ), όμως πολλές από αυτές δεν λειτουργούν.

Η συγκεκριμένη προμήθεια και τοποθέτηση των νέων καμερών αναφερόταν σε προηγούμενο διαγωνισμό, η ημερομηνία κατάθεσης των προφορών ωστόσο είχε λήξει στις 30 Νοεμβρίου του 2022.

Mε νέα απόφαση, που αναρτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου ορίστηκε νέα ημερομηνία για στις 19/12/2022, με ημερομηνία αποσφράγισης στις 21/12/2022 (από 5/12/2022).

Πρόκειται για τον διαγωνισμό «Προμήθεια και Εγκατάσταση Kαμερών Kαταγραφής παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων του ΟΑΣΑ», προϋπολογισμού 490.800 ευρώ (608.592 ευρώ με ΦΠΑ).

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία σταθερών συστημάτων επιτήρησης και καταγραφής παραβάσεων ορίων ταχύτητας με τη μέθοδο αυτόματης λήψης φωτογραφιών. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2023, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια και η εγκατάσταση των καμερών.

Διαβάστε ακόμη: